Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πότε ξεκίνησε η Πρωταπριλιά


Αν και οι φαρσέρ σε πολλές χώρες θα κοροϊδέψουν τους φίλους τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα την Πρωταπριλιά, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε ή γιατί, ή ακόμα και που, ξεκίνησε αυτή η παράδοση.
Μια ζαλισμένη ανάβλυση αστείων φαίνεται ότι συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης από την εποχή των Ρωμαίων και των Κελτών, οι οποίοι διοργάνωναν μια τελετή σκανδαλιών. Οι πρώτες αναφορές της «Μέρας των Ανόητων» (όπως ονομάζονταν παλιότερα) ήρθε στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα.
Μερικά ίχνη οδηγούν την Πρωταπριλιά πίσω στην αρχαία μυθολογία, πιο συγκεκριμένα στην ιστορία της Δήμητρας, θεάς της συγκομιδής, και την κόρη της, Περσεφόνη.
Ο Πλούτωνας, θεός των νεκρών, απήγαγε την Περσεφόνη και την πήρε μαζί του για αν ζήσει στον κάτω κόσμο. Το κορίτσι φώναξε την μητέρα της, αλλά η Δήμητρα μπορούσε να ακούσει μόνο την ηχώ της φωνής της και έτσι την έψαχνε μάταια.
Τέτοια θελήματα «ηλιθίων» ή άγρια κυνηγητά, έγιναν μια δημοφιλής φάρσα στην Ευρώπη στους μετέπειτα αιώνες.
Η πιο διαδεδομένη θεωρία για την προέλευση της Πρωταπριλιάς είναι η μετάβαση από το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό στα τέλη του 16ου αιώνα. Σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το Νέο Έτος γιορτάζονταν κατά την διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ 25 Μαρτίου και 1 Απριλίου, αλλά με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, μετακινήθηκε στις 1 Ιανουαρίου. Αυτοί που δεν ειδοποιήθηκαν για την αλλαγή αυτή, ή πεισματικά παρέμειναν στην παλαιά παράδοση, έπεφταν συχνά θύματα χλευασμών και αστείων σχετικά με το παλιό Νέο Έτος.
Στη Γαλλία, αυτό πήρε την μορφή φαρσέρ που κρεμάγανε ψάρια στις πλάτες εκείνων που γιόρταζαν το παλιό έθιμο. Τα θύμα της φάρσας έπαιρνε το όνομα «Poison d’Avril» ή «ψάρι του Απρίλη».
Αλλά η θεωρία δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί η παράδοση των φαρσών εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που υιοθέτησαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο πολύ αργότερα.
Στην Σκωτία, τα θύματα των αστείων της Πρωταπριλιάς ήταν γνωστά ως «April Gowks», ένα άλλο όνομα για το πουλί κούκος.
Σε πιο πρόσφατες περιόδους, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα τηλεοπτικά προγράμματα και οι ιστοσελίδες έχουν «κοροϊδέψει» αρκετούς αφελείς αναγνώστες κι ακροατές. Μια από τις πλέον διαβόητες φάρσες ήταν αυτή ενός ντοκιμαντέρ του BBC, το 1957, με την ετήσια συγκομιδή μακαρονιών στην Σουηδία, που έδειχνε μια οικογένεια να μαζεύει μακαρόνια από «μακαρονόδεντρα». Αυτό το αγαπημένο ιταλικό ζυμαρικό εξακολουθούσε να θεωρείται ια εξωτική λιχουδιά στην Βρετανία εκείνη την εποχή και πολλοί ακροατές ήταν τόσο αφελείς που πίστεψαν ότι μπορούσαν να φυτέψουν τον δικό τους θάμνο σπαγγέτι.
Στις 1 Απριλίου 2007, η μηχανή αναζήτησης Google ανακοίνωσε την νέα της υπηρεσία Gmail Paper, όπου οι χρήστες είχαν την δυνατότητα να τους τυπώσει δωρεάν η Google όλα τα email τους σε χαρτί.
Έτσι, ενώ σερφάρετε στο διαδίκτυο ή βλέπετε τηλεόραση σήμερα, να είστε επιφυλακτικοί με αυτά που βλέπετε και διαβάζετε αλλιώς μπορεί να είστε και εσείς ένα θύμα της Πρωταπριλιάς!

2 σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...