Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Χρήσιμες πληροφορίες για σωστό ψήσιμο

Παϊδάκια, λαχανικά και τσιπούρες στα κάρβουνα, αυτά είναι τα αγαπημένα πιάτα γιατρών, διαιτολόγων και σεφ. Μόνον που όπως επισημαίνουν, ο ψήστης πρέπει να γνωρίζει τα μυστικά του καλού ψησίματος. Και αυτό γιατί αν το...
κρέας αρπάξει τότε τα καρβουνιασμένα σημεία είναι για πέταμα, αφού βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Όταν τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούνται στην επιφάνειά τους χημικές ενώσεις όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες.
Όταν τα λίπη των τροφίμων πέφτουν στα αναμμένα κάρβουνα δημιουργούνται αρωματικοί υδρογονάνθρακες που επικαλύπτουν τα τρόφιμα μέσω του καπνού.

Η λύση είναι το λεμόνι, αφού η βιταμίνη C έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει εν μέρει τις ουσίες αυτές. .

Τα τρόφιμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα κάρβουνα και αν έχουν προθερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων , το ψήσιμο στα κάρβουνα θα είναι σύντομο , άρα πιο υγιεινό.
Πριν αρχίσει το ψήσιμο η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει» για να μην καούν τα τρόφιμα.

Το μαϊνάρισμα επίσης φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και μάλιστα όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην προστασία του οργανισμού από τια ετεροκυκλικές αμίνες σε ποσοστό έως 80%.
Σημαντικό Εάν καθ’ όσον ψήνουμε στα κάρβουνα γυρίζουμε τα τρόφιμα, εκτός από τα ψάρια , κάθε ένα λεπτό, τότε μειώνουμε κατά 85% τα ετεροκυκλικά αμινοξέα που δημιουργούνται στην επιφάνειά τους.
Τα ψάρια τα γυρίζουμε μόνο δύο φορές από τη μία και την άλλη πλευρά. Το αλάτι Αλατίζουμε τα τρόφιμα τελευταία στιγμή , διαφορετικά θα αφυδατωθούν.  Τα μπαχαρικά Ρίχνουμε πιπέρι και άλλα μπαχαρικά στο κρέας μετά το ψήσιμο.
Η φωτιά
Το κρέας αρχικά πρέπει να ψηθεί σε δυνατή φωτιά για να κάνει κρούστα και έπειτα σε χαμηλή.
 

3 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για αυτές τις συμβουλές και μια χαρούμενη μέρα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση με σημαντικές πληροφορίες, που θα αξιοποιηθούν κατάλληλα την Τσικνοπέμπτη!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Que rico ese pescado, ahora que llega la hora de comer me esta entrando un hambre, besos
    Sofía

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...