Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Δέκα σοκαριστικά στοιχεία που δεν γνωρίζατε για τη σπατάλη υδάτινων πόρων

Η 22η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα για το νερό, ένας φυσικός πόρος τον οποίο θεωρούμε αυτονόητο και συνηθισμένο κι όμως είναι εξαιρετικά πολύτιμος και κινδυνεύει να...
εκλείψει. Με αφορμή την μέρα αυτή, ακολουθούν μερικά facts για το νερό που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η παγκόσμια ημέρα για το νερό είναι μια γιορτή που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, έχοντας ως κύριο σκοπό να τονίσει τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτόν τον πολύτιμο πόρο. Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την (υπέρ)κατανάλωση νερού η οποία εν τέλει μπορεί να αποβεί μοιραία, οι επιστήμονες παρουσίασαν με στατιστικά, τις απώλειες σε ποσότητες νερού που προκύπτουν από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Τα νούμερα είναι πραγματικά σοκαριστικά και ικανά να αλλάξουν πολλές από τις συνήθειες μας. 1. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πλέον 127% περισσότερο νερό απ' ότι το 1950.
2. Περίπου το 95% του νερού που εισέρχεται στα σπίτια καταλήγει στον υπόνομο.
3. Αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας είναι σαν να ρίχνετε περίπου 15 λίτρα νερού στον νεροχύτη.
4. Παλιότερα οι τουαλέτες χρησιμοποιούσαν 10 λίτρα καθαρό νερό κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι, ενώ οι νέες τουαλέτες χρησιμοποιούν μόλις 1 λίτρο.
5. Οι χαλασμένες βρύσες που στάζουν ανά δευτερόλεπτο μπορούν να σπαταλήσουν έως και 10.220 λίτρα νερού κάθε χρόνο.
6. Ένα λάστιχο ποτίσματος ή ένα ψεκαστήρι σπαταλάει σε μία ώρα σχεδόν όσο νερό σπαταλάει κατά μέσο όρο μία τετραμελής οικογένεια σε μια μέρα.
7. Ένα μικρό πλυντήριο πιάτων θα χρειαστεί περίπου 15 λίτρα νερό ανά πλύση, ενώ κάποια παλαιότερα μοντέλα χρησιμοποιούν μέχρι και 49 (!) λίτρα ανά πλύση.
8. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότερο από το 50% του νερού στον κόσμο πάει χαμένο λόγω της εξάτμισης ή της απορροής που προκαλείται από το υπερβολικό πότισμα.
9. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο επιβιώνουν με 10 λίτρα νερό την ημέρα ή και λιγότερο. Εμείς χρησιμοποιούμε την ίδια ποσότητα κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι.
10. Πάνω από το 1/4 του συνόλου του καθαρού, πόσιμου νερού που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας, χρησιμοποιείται για να ξεπλύνει τις τουαλέτες.

thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...