Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ανοιξιάτικα φρούτα

Η άνοιξη έφτασε και τα φρούτα που μας υπόσχεται είναι πολύχρωμα, ζουμερά, δροσιστικά, μυρωδάτα και τόσο πολύ γευστικά!
Επιλέξτε τα αγαπημένα σας ανοιξιάτικα φρούτα και εναλλάξτε 'τα στην καθημερινή διατροφή σας, ώστε να τονώσουν και να δυναμώσουν τον οργανισμό με όλα τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Τα φρούτα της άνοιξης είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ωφελούν τόσο το δέρμα και τα οστά, όσο την καρδιά και την εντερική λειτουργία. Περιέχουν πλούσια αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φλαβονοειδή, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό αλλά και που του προσφέρουν ενέργεια.
Προχωράμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά στοιχεία για τα ανοιξιάτικα φρούτα και τη θρεπτική σύστασή τους.


Αβοκάντο

avocadoΤο αβοκάντο το συναντάμε τέλη άνοιξης, συνήθως από τον Μάιο. Ίσως πρόκειται και για το μοναδικό φρούτο που περιέχει λίπος.Τα 100g του αβοκάντο αναλογούν σε 160 (Kcal) θερμίδες.
Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα όπου πρόκειται για δύο είδη καλών λιπαρών τα οποία έχουν ιδιότητες να προστατεύουν και προωθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α, καθώς και βιταμίνη Ε η οποία χαρακτηρίζεται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει βιταμίνη C και βιταμίνη Κ.

Το αβοκάντο επίσης περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αξιοσημείωτο είναι ότι λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών του, βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Απολαύστε ‘το περιχυμένο με μία κουταλιά μέλι, ή συνδυάστε το με πράσινες σαλάτες λαχανικών.

Ακτινίδια

kiwiΤο ακτινίδιο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Επειδή όμως πρόκειται για ευαίσθητη βιταμίνη, είναι σημαντικό το ακτινίδιο να καταναλώνεται μετά την κοπή του σε σχετικά άμεσο χρονικό διάστημα. Τα 100 gr του ακτινιδίου αναλογούν σε 61 (Kcal) θερμίδες.
Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο το οποίο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες οι οποίες ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν τη διαδικασία της πέψης.
Τα ακτινίδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και προωθούν τη λαμπερή και υγιή επιδερμίδα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύοντας τα κύτταρα από φθορές.
Τα μικρά μαύρα σπόρια του ακτινιδίου είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προωθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Βανίλιες

european-plumsΟι βανίλιες είναι διαθέσιμες προς κατανάλωση από τα τέλη άνοιξης και συγκεκριμένα από τον Μάιο.
Τα 100 g βανίλιας αντιστοιχούν σε 46 (Kcal) θερμίδες.
Η βανίλια είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη Α και καλή πηγή βιταμίνης C. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου αλλά και στη διαδικασία της πέψης.
Περιέχουν φλαβονοειδή τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου και σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως τα φρούτα που ανήκουν στο χρωματικό φάσμα του μωβ έως σκούρο κόκκινο, είναι πάρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά κι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Γκρέιπφρουτ

grapefruitΗ θερμιδική αξία του γκρέιπφρουτ εκτιμάται στις 42 kcal ανά 100g.
Εξ’ αιτίας της ξινό-πικρης γεύσης του το γκρέιπφρουτ δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό φρούτο. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και σε αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και λυκοπένιο το οποίο έχει αντικαρκινική δράση, ενώ βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Μερικές ακόμη από τις σημαντικές ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει είναι ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και μικρή ποσότητα νατρίου.

Ένα μικρό tip για όσους δεν προτιμούν την ιδιαίτερη γεύση του είναι η ανάμειξη του χυμού του με το χυμό πορτοκαλιού. Αυτή η μίξη με το πορτοκάλι του προσδίδει σαφώς πιο ευχάριστη γεύση.

Κεράσια

cherriesΤα κεράσια με λίγη τύχη θα τα βρούμε διαθέσιμα από τον Μάιο και ύστερα.
Τα 100 g κερασιών αναλογούν σε 63 (Kcal) θερμίδες.
Τα κεράσια περιέχουν πολλά μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.
Επίσης είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, όπου έρευνες έχουν δείξει πως η επαρκής πρόσληψή τους μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε μείωση χοληστερόλης στο αίμα.
Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως ο χυμός των κερασιών εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό το σχηματισμό της πλάκας στα δόντια.
Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ενώ ευνοούν τη σωστή και ομαλή λειτουργία του εντέρου καθώς δρουν ως καθαρτικά και υπακτικά, λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων που περιέχουν.
Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και ανθοκυανίνες τα οποία είναι αντιοξειδωτικές ουσίες.

Μπανάνες

bananaΜια μεσαία μπανάνα εκτιμάται στις 105 (Kcal) θερμίδες και περιέχει περίπου 27g υδατάνθρακες.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φυτικές ίνες. Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, καθώς επίσης και στοιχεία σε μικρότερες ποσότητες όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ.
Η κατανάλωση της μπανάνας δίνει πολύ καλή ενέργεια στον οργανισμό μας, βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, απαλύνει τους πόνους του στομάχου λόγω των μαλακτικών ιδιοτήτων της, και συμβάλλει στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών λόγω του ασβεστίου που περιέχει.
Επειδή είναι φρούτο υψηλής θερμιδικής αξίας είναι προτιμότερο να καταναλώνεται σκέτη και ωμή.

Ένα μικρό tip για τη διατήρηση: Η μπανάνα ωριμάζει πολύ γρήγορα, γι’ αυτό και η κοπή της εφαρμόζεται σε ανώριμο στάδιο. Για να τις διατηρήσετε λίγο περισσότερο αφού ωριμάσουν, τοποθετήστε τις εκτός σακούλας στο ψυγείο. Η φλούδα θα αποκτήσει ένα σχεδόν μαύρο χρώμα, αλλά το εσωτερικό και η γεύση της δεν θα αλλοιωθούν και θα διατηρηθούν για ακόμη 4-5 ημέρες.

Πορτοκάλια

orangesΗ θερμιδική αξία του πορτοκαλιού εκτιμάται στις 42kcal ανά 100g.
Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν το οργανισμό στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Το πορτοκάλι επίσης περιέχει ασβέστιο, κάλιο, βήτα-καροτίνη, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6.
Συμβάλλει σταδιακά στη μείωση κακής χοληστερόλης (LDL) και στη διατήρηση της υγείας των δοντιών. Παρεμποδίζει τη δημιουργία έλκους στομάχου, ανακουφίζει από προβλήματα αρθρίτιδας και προωθεί το υγιές σπέρμα στους άνδρες.

Αναμιγνύοντας το χυμό του με άλλα φρούτα εποχής μπορούμε να απολαύσουμε ολόφρεσκους ανάμεικτους χυμούς.

Φράουλες

strawberriesΑν και συνήθως είναι διαθέσιμες προς κατανάλωση από τον Μάρτιο κι όλας, ωστόσο η κατάλληλη εποχή της φράουλας είθισται να ξεκινά από τον Απρίλιο και να διαρκεί κάποιες φορές μέχρι και τον Ιούλιο.
Τα 100 g φράουλες αναλογούν σε 32 (Kcal) θερμίδες.
Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, βιταμίνες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα, περίπου 5-9 φράουλες ισοδυναμούν, ή ανάλογα με το μέγεθός τους μπορεί και να ξεπερνούν την συνιστώμενη ημερήσια δόση σε βιταμίνη C.
Οι φράουλες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε λουτεΐνη, όπου πρόκειται για αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή και προστατεύει το δέρμα και τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία καθώς και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όραση.
Η κατανάλωση της φράουλας βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν σημαντική ποσότητα φολικού οξέως το οποίο συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, καθώς επίσης και προστατεύει το αγγειακό σύστημα.
Οι φράουλες λόγω της εξωτερικής υφής τους έχουν την τάση να «μαζεύουν» σκόνη και άλλα υλικά, οπότε είναι απαραίτητο να ξεπλένονται πολλές φορές καλά και με δροσερό νερό.

Μπορείτε να τις προσθέσετε στο γιαούρτι σας, ή στα δημητριακά συνοδευόμενες με κρύο φρέσκο γάλα.

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλή δημοσίευση.Με τα θερμοκήπια κοντεύουμε να ξεχάσουμε ποια φρούτα είναι εντός εποχής.Το ότι μας δίνεις και τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι ακόμα πιο χρήσιμο.Καλή συνέχεια και μια όμορφη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Γεωργία μου. Εύχομαι και σε σένα μια όμορφη εβδομάδα.

      Διαγραφή
  2. Τελειες οι πληροφοριες σου λατρέυω τα κέρασια και τις φράουλες!!!!!
    Φιλακια πολλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπώ τα φρούτα! Πολλά! Ένα μεγάλο φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ely, πραγματικά τα φρούτα κάνουν θαύματα! Μια μεγάλη αγκαλιά :)

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...