Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Καλοκαιρινο ταψάκι με μελιτζάνες & κολοκυθάκια ογκρατέν

 
 
 
Τα λαχανικά του καλοκαιριού αποτελούν την πρώτη ύλη για ένα νόστιμο και θρεπτικό ογκρατέν που θα σας δώσει όλα τα θρεπτικά στοιχέια που χρειάζεστε!







 

Υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια
1 κιλό μελιτζάνες
2-3 ντομάτες
100 γραμμάρια τυρί τριμμένο
500ml γάλα
60g βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
μοσχοκάρυδο
πιπέρι
αλάτι


Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Πάρτε τα κολοκυθάκια, κόβετε τις άκρες και μετά σε φέτες, περίπου 1/4 ίντσες πάχος. Κάντε το ίδιο με τις μελιτζάνες. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του ένα ταψιού, τακτοποιήστε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε φέτες τακτοποιημένες σε σειρές. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας και στην κορυφή τοποθετούμε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια και μελιτζάνες.

Στο επόμενο στάδιο φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε το αλεύρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 έως 2 λεπτά ή μέχρι να κάνει φυσαλίδες. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Σιγά-σιγά προσθέστε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Το ξαναβάζουμε στην φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, για 10 – 12 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να βράσει. Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Στη συνέχεια κάνουμε μια άλλη στρώση από κολοκυθάκια και μελιτζάνες, και τριμμένο τυρί από πάνω. Ψήστε την ογκρατέν για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να είναι αφρώδη και ζεστό, ή μέχρι οι άκρες να ροδίσουν ελαφρά.

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...