Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Γυναίκες του κόσμου που αξίζει να μνημονεύουμε




Είναι όλες τους αξιόλογες – η κάθε μια για διαφορετικό λόγο. Τυχαίνει να είναι γυναίκες, όμως το βασικό σημείο που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι είναι αξιοθαύμαστοι άνθρωποι. Άραγε δεν είναι το θηλυκό γένος που κάνει τη διαφορά; Ή μήπως στην περίπτωσή τους αυτό είναι που έχει σημασία; Τα συμπεράσματα δικά σας…
Θα σταθούμε σε μερικές μόνο (από τα εκατομμύρια) γνωστές και άγνωστες εκπροσώπους του γυναικείου φύλου, επειδή δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ό,τι κάθε μια από αυτές…
Εμπνεύστηκε: Λέγεται ότι στη Θεανώ – τη σύντροφο του Πυθαγόρα – οφείλεται η θεωρία της χρυσής τομής κι όχι στον σπουδαίο Πυθαγόρα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έρευνα του μαθηματικού Ευάγγελου Σπανδάγου. Ο Έλληνας επιστήμονας επισημαίνει ότι γενικά τα Μαθηματικά στην αρχαία Ελλάδα είχαν άρωμα γυναίκας: Για παράδειγμα, η μητέρα του Θησέα, η Αίθρα, ήταν δασκάλα λογιστικής. Και αυτές είναι μόνο δύο από τις 40 άγνωστες αρχαίες Ελληνίδες μαθηματικούς, που, αν και συνέβαλαν στην εξέλιξη της επιστήμης, βυθίστηκαν στη λήθη της ιστορίας. Χρειάστηκε να περάσουν 31 αιώνες για να έρθουν και πάλι στο φως και να διεκδικήσουν μια θέση στον επιστημονικό κόσμο, χάρη στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Ευάγγελος Σπανδάγος (διάβασε όλο το άρθρο για τις Ελληνίδες μαθηματικούς της αρχαιότητας στο: http://www.ellinikoarxeio.com/2010/09/o-ancient-mathematician-women.html).
Είπε: Αλησμόνητη θα μείνει η φράση της Ίντιρα Γκάντι: «Πρόσεχε τις σκέψεις σου, γιατί γίνονται λόγος. Πρόσεχε τα λόγια σου, γιατί γίνονται πράξεις. Πρόσεχε τις πράξεις σου, γιατί γίνονται συνήθεια. Πρόσεχε τις συνήθειές σου, γιατί γίνονται ο χαρακτήρας σου. Πρόσεχε τον χαρακτήρα σου, γιατί γίνεται το πεπρωμένο σου….», γιατί απλά συνόψισε τα πάντα σε πέντε προτάσεις.
Τόλμησε: Το απαράμιλλο θάρρος που έδειξε η Lydia Angyiou, κάτοικος ενός καναδικού χωριού 300 κατοίκων στο βόρειο Κεμπέκ, έχει μείνει παροιμιώδες. Η μικρόσωμη 41χρονη γυναίκα συνόδευε τον 7χρονο γιο της και δύο φίλους του ένα χειμωνιάτικο πρωινό του 2006, όταν τους επιτέθηκε μια πολική αρκούδα. Με απίστευτη γενναιότητα η μητέρα όρμησε στο ζώο και άρχισε να παλεύει μαζί του (ακόμα και ξαπλωμένη με την αρκούδα των 300 κιλών από πάνω της), μέχρι να φτάσει ένας οπλισμένος άντρας και να σκοτώσει το ζώο. (http://www.parentdish.com/2006/02/27/pint-sized-mom-fights-off-700-pound-polar-bear-to-save-kids/).  Τι να πούμε όμως και για την Αμερικανίδα Angela Cavallo, η οποία το 1982 με αστραπιαία, ενστικτώδη αντανακλαστικά ανασήκωσε με τα χέρια της ένα αυτοκίνητο βάρους 1,7 τόνων που καταπλάκωσε τον έφηβο γιο της κατορθώνοντας να τον σώσει!
Εφηύρε: Πολλές γυναίκες ευγνωμονούν την Αμερικανίδα Josephine Cochran, επειδή το 1886 αγανάκτησε με το πλύσιμο των αναρίθμητων πιάτων των πλούσιων γευμάτων που παρέθετε και είπε την ιστορική φράση: «Αν κανείς άλλος δεν πρόκειται να εφεύρει ένα πλυντήριο πιάτων, θα το κάνω μόνη μου!». Τελικά ο προβληματισμός της για την καθημερινή λάτρα της κουζίνας την οδήγησε το 1893 να παρουσιάσει την εφεύρεσή της, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από ξενοδοχεία και εστιατόρια, για να υιοθετηθεί από το ευρύ κοινό το 1950. Όμως περισσότερες γυναίκες – και ειδικότερα οι μητέρες – θα έχουν να πουν πολλά καλά λόγια για την εφευρέτιδα της βρεφικής πάνας μίας χρήσης επίσης Αμερικανίδα Marion Donovan. Γόνος οικογένειας εφευρετών, η νεαρή μητέρα δυσανασχέτησε με τις πλενόμενες υφασμάτινες πάνες και έτσι επινόησε τα πρώιμα πάμπερς το 1950. Οι πάνες ήταν μια από τις 20 συνολικά πατενταρισμένες ευρεσιτεχνίες της (ανάμεσά τους και ένα εύχρηστο οδοντικό νήμα), όλες στην υπηρεσία της οικιακής ευκολίας.
Ανακάλυψε: Η νεαρή Ιρλανδή (και βαθειά θρησκευόμενη) αστροφυσικός Susan Jocelyn Bell Burnell, η οποία, πριν εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή της καριέρα για την οικογενειακή ζωή, πρόλαβε να ανακαλύψει το 1967 τα πάλσαρς (τους παλλόμενους ραδιοαστέρες που εκπέμπουν ραδιοφωνικά κύματα, καλούμενους και φάρους του διαστήματος) και να λάβει βραβείο Νόμπελ (το οποίο μοιράστηκε με τον Άγγλο ραδιοαστρονόμο Martin Ryle). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστρονομική ανακάλυψη του 20ου αιώνα.
Έγραψε: Το βιβλίο της Αμερικανίδας κλινικής ψυχολόγου Anne Wilson Schaef «365 σκέψεις και ιδέες για την πολυάσχολη γυναίκα» είναι φτιαγμένο να χωράει σε μια μικρή γυναικεία τσάντα ή ακόμα και στην τσέπη. Το περιεχόμενό του όμως είναι ένας μικρός, προσεκτικά ανασκαμμένος θησαυρός, αφιερωμένος σε όλες εκείνες τις γυναίκες που μοχθούν ακατάπαυστα για να είναι συνεπείς σε όλα, συχνά παραμελώντας τον ψυχικό τους κόσμο. Η συγγραφέας συγκέντρωσε 365 αποφθέγματα σοφίας από ισάριθμες γυναίκες θέλοντας να προσφέρει ψυχική ενίσχυση στη σύγχρονη ηρωίδα (μητέρα, σύζυγο και εργαζόμενη ταυτόχρονα), της οποίας η ζωή περνά κυλώντας σαν άμμος μέσα από τα χέρια της. Πριν από εκείνη, το 1955, η πρωτοπόρος Anne Morrow Lindbergh (http://www.goldenmag.gr/archives/6622), αεροπόρος και συγγραφέας, βαδίζοντας στις απαρχές του γυναικείου κινήματος συγκέντρωσε τις σκέψεις της για την ουσία και το νόημα ύπαρξης του ανθρώπου – και ιδιαίτερα της γυναίκας – στο υπέροχο βιβλίο της «Δώρα του βυθού» προσφέροντας ένα πραγματικό δώρο στις γυναίκες.
Επί τη ευκαιρία να πούμε ότι γυναίκες ήταν αυτές που επινόησαν το αλεξίσφαιρο γιλέκο, τους υαλοκαθαριστήρες, τους εκτυπωτές λέιζερ και τις εξόδους κινδύνου! Golden Magazine

4 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ για αυτήν την ανάρτηση και τις επιθυμίες της καρδιάς μου! Ένα μεγάλο φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να έχεις μια υπέροχη μέρα!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη η αφιέρωσή σου Irma μου!
    Να περνάς καλά... φιλάκια!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύχρονες όλες.....ωραία ανάρτηση έκανες εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...