Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Οι αλλεργίες της άνοιξης και πως θα τις αντιμετωπίσεις


Η άνοιξη είναι η εποχή που οι αλλεργίες παρουσιάζουν έξαρση. Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της πόλης, θα δείτε πολλούς ανθρώπους να έχουν κόκκινα μάτια, να φταρνίζονται και να βρίσκονται -διαρκώς- με ένα χαρτομάντιλο στο χέρι, λόγω του συναχιού δύσκολα σταματά.

Βέβαια, είναι πολύ πιθανό, να είστε και εσείς ένα από τα πολλά «θύματα» των αλλεργιών της άνοιξης, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων υποφέρει εκείνη την εποχή. Φυσικά, οι αλλεργίες που εμφανίζονται κάθε χρόνο, είναι πολλές και διαφορετικές, με την κάθε μία από αυτές, να έχει τους δικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αλλεργίες:

• Εποχική αλλεργική ρινίτιδα
Είναι μία από τις πλέον συνηθισμένες μορφές αλλεργίας. Τα βασικά της γνωρίσματα είναι το φτέρνισμα και το μπούκωμα της μύτης, η φαγούρα των ματιών, ενώ μπορεί να υπάρξει και δακρύρροια. Οφείλεται, κυρίως, σε εποχικούς παράγοντες, όπως η γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αλλά μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η σκόνη.

Η αλλεργική ρινίτιδα, αποτελεί μια πολύ συχνή νόσο, η οποία και συναντάται σε ποσοστό 7%-16% στον παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια. Παρά το γεγονός πως τις περισσότερες φορές εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά το τέλος της εφηβικής ηλικίας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κληρονομικότητα.

• Αλλεργικό άσθμα
Είναι μια από τις πλέον δύσκολες μορφές αλλεργίας, καθώς προκαλεί δύσπνοια, βήχα και συριγμό. Τα συμπτώματα αυτά, συνήθως, κάνουν την εμφάνισή τους με μορφή κρίσης. Κατά την έναρξή της, ο ασθενής νιώθει σφίξιμο στο στήθος και παρουσιάζει ξερό βήχα.

Το αλλεργικό άσθμα, πολλές φορές, συνυπάρχει και με άλλους τύπους άσθματος, κάτι το οποίο, επίσης, συνδέεται με την κληρονομικότητα.

Πώς να προστατευτείτε από τις αλλεργίες με φυσικό τρόπο

• Βρείτε τι είναι εκείνο που σας προκαλεί την αλλεργία
Καλό θα ήταν, για να μπορέσετε να προσφέρετε στον οργανισμό σας μια σωστή και αποτελεσματική θεραπεία, να υποβληθείτε στις κατάλληλες εξετάσεις και να βρείτε τι είναι εκείνο που σας την προκαλεί. Συμβουλευτείτε, λοιπόν, τον αλλεργιολόγο σας, ώστε να σας προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις που πρέπει να κάνετε, ώστε να βρείτε την πηγή του «κακού».

• Βοηθείστε τον εαυτό σας με φυσικά συμπληρώματα
Στα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, συνήθως, συναντάται έλλειψη βιταμινών –και συγκεκριμένα των- Β6 και Β12. Φυσικά, η Βιταμίνη C είναι, για ακόμη μια φορά, ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή των συμπτωμάτων. Έτσι, το να βοηθάτε τον οργανισμό σας με την έξτρα χορήγηση των παραπάνω βιταμινών, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, αλλά και κατά τη διάρκεια της έξαρσης.

• Μην παραλείπετε την ενυδάτωσή σας
Όσο πιο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός σας, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να «καθαρίσετε» τα συμπτώματα των αλλεργιών. Έτσι, αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να πίνετε πολλά υγρά -και κυρίως νερό- τα οποία μπορούν να κρατούν τα κύτταρά σας «ζωντανά» και γεμάτα ενέργεια, ώστε να μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα των αλλεργιών.

• Πλύσεις στη μύτη σας
Το θαλασσινό νερό ή ο φυσιολογικός ορός, μπορεί να είναι ευεργετικός για εσάς και τη… μύτη σας! Οι πλύσεις με αυτά, μπορούν να καθαρίσουν τη γύρη που έχει μείνει στα ρουθούνια σας (αλλά και τη βλέννα που υπάρχει μέσα σε αυτά) και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έξαρση των συμπτωμάτων. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα, είναι πολύ εύκολα να τα βρείτε, σε όλα τα φαρμακεία, και το κόστος τους δεν είναι καθόλου μεγάλο. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα γνωστά σπρέι για την αποσυμφόρηση της μύτης σας αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Φροντίστε την καθαριότητα του σπιτιού σας
Ο σωστός καθαρισμός του σπιτιού την εποχή της άνοιξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σωστή αντιμετώπιση των αλλεργιών. Η σκόνη που μαζεύεται –αναπόφευκτα- στα διάφορα σημεία του σπιτιού, είναι απολύτως λογικό, να κάνει τα συμπτώματα της αλλεργίας να παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή δείξετε και στον καθαρισμό των σεντονιών του κρεβατιού σας, αλλά και ότι άλλο βρίσκεται μέσα στον χώρο στον οποία κοιμάστε και μπορεί να μαζεύει υπερβολική ποσότητα σκόνης.



1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση γιατί τελευταία με ψιλοπιάνουν και εμένα οι αλλεργίες!! Ελπίζω φέτος να μην έχω έντονα κρούσματα!

    Καλημέρα! Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...