Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πώς να γιορτάσετε τα κούλουμα

 Η Καθαρά Δευτέρα είναι πάντα συνδεδεμένη στο μυαλό μας ως ένα ευχάριστο τριήμερο, προάγγγελος της άνοιξης και του καλού καιρού. Οι περισσότεροι από εμάς φεύγαμε για ένα κοντινό...
Φέτος λόγω οικονομική κρίσης, πολύ λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να φύγουν από την Αθήνα. Παρ” όλα αυτά ο καιρός θα είναι εξαιρετικός σύμφωνα με το δελτίο καιρού. Με ήλιο θα υποδεχτούμε την Καθαρά Δευτέρα φέτος, κάτι που σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα βγουν στη φύση για να τηρήσουν το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Πώς να οργανωθείτε για να είστε έτοιμοι για την γιορτή της Δευτέρας.
Πού θα πετάξετε τον αετό σας
Στις κλασσικές τοποθεσίες των Αθηνών όπως ο λόφος Φιλοπάππου, η Πεντέλη και η Πάρνηθα αλλά και η Αγία Πετρούπολη καθώς και ο Μαραθώνας και ο Νέος Βουτζάς για κάποιους που θέλουν να είναι και κοντά στο αεράκι της θάλασσας και τις ταβέρνες με τα θαλασσινά.
Στο λόφο Φιλοπάππου όπως κάθε χρόνο ο Δήμος Αθηναίων θα γιορτάσει προσφέροντας  λαγάνα, νηστίσιμες λιχουδιές και πέταγμα χαρταετού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής. Εκτός από τον λόφο του Φιλοπάππου, οι Αθηναίοι θα μπορούν να γιορτάσουν τα Κούλουμα και στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.
Μια οικολογική Καθαρά Δευτέρα μπορείτε να χαρείτε στην Πεντέλη καθώς ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, το Δήμο Πεντέλης και το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, διοργανώνουν την Καθαρά Δευτέρα  στις 11 π.μ. τη 2η αναδάσωση για το 2013 στο Πεντελικό όρος και μαζί στήνουν ένα ξεχωριστό γλέντι γιορτάζοντας παραδοσιακά τα Κούλουμα.
Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου και Πεντέλης, συνεχίζει και κατά τη νέα χρονιά, την προσπάθεια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο Πεντελικό όρος διοργανώνοντας την 2η δεντροφύτευση για το 2013. Βάζοντας έτσι ο καθένας  το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια για να ξαναγίνει το Πεντελικό ένα πράσινο βουνό, θα διασκεδάσει με τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Όμιλο του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου και το Σύλλογο Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» που θα έχει εκλεκτούς μεζέδες.
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της φύτευσης αλλά και της κατασκευής χαρταετού.
Σημείο συνάντησης: Δίπλα στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Πού να φάτε

Για όσους μείνουν στην Αθήνα, υπάρχουν πολλά εστιατόρια που κάνουν πολύ καλό μενού για την ημέρα αυτή και μάλιστα οικονομικό. Παράδειγμα οι Ορίζοντες Λυκαβηττού, με καταπληκτική θέα καθώς θα βλέπετε τους αετούς να διασχίζουν τον αττικό ουρανό. Με 22ευρώ ανά άτομο το μενού στους Ορίζοντες είναι εξαιρετικό, με πραγματικά ποιοτικό φαγητό και εκπληκτικό περιβάλλον. Πολλά και τα ταβερνεία της Πλάκας και του κέντρου των Αθηνών που θα έχουν το παραδοσιακό νηστίσιμο μενού.
Η Αίγλη του Ζαππείου είναι ένας άλλος κλασσικός προορισμός των Αθηναίων και πάντα έχει ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις και ειδικό μενού, με σπιτική λαγάνα και Φάβα Σαντορίνης.
Πολλά επίσης και τα ξενοδοχεία του κέντρου που «στρώνουν» σαρακοστιανό τραπέζι.
Στην Ραφήνα θα κατηφορίσουν πολλοί που θα φύγουν από την Πεντέλη για τις κλασσικές ψαροταβέρνες, όπου θα απολαύσουν τα νηστίσιμα της ημέρας.
Διασκέδαση
Εκτός από τις κλασσικές πίστες και τα κλαμπ που μπορείτε να προτιμήσετε για το τριήμερο, πολλά και τα θέατρα που θα είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα και θα παίζουν κανονικά τις παραστάσεις τους. Εξαιρετικός ο Βυσσινόκηπος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου που παίζεται αλλά και ο Δήμιος του Έρωτα από το μυθιστόρημα του Ιρβιν Γιάλομ με τους Ξ. Καλογεροπούλου και τον Μ. Χατζησάββα. Και οι δύο παραστάσεις τελειώνουν στις 26/3 και αξίζει να τις προλάβετε. Αφθονο γέλιο θα σας χαρίσει Η Γιαγιά στο θέατρο Διάνα με τους Θ. Τσαλταμπάση και  Νίκο Ορφανό.
Αξίζει να επισκεφτείτε και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την έκθεση Rethink Athens τα αποτελέσματα δηλαδή του πρόσφατου διαγωνισμού του Ιδρύματος Ωνάση, που παρουσιάζει την Αθήνα που όλοι ονειρευόμαστε, πεζοδρομημένη και πράσινη.

Αν θέλετε να φύγετε μονοήμερη

Καθώς μιλάμε για 3μερο,
Θήβα-Το έθιμο του βλάχικου γάμου στην κοντινή Θήβα αξίζει να το παρακολουθήσετε από κοντά μια Καθαρά Δευτέρα.
Γαλαξίδι – «Αλευρομουτζουρώματα» , το έθιμο που που μετατρέπει την πανέμορφη πόλη σε πραγματικό πεδίο μάχης θα σας μείνει αξέχαστο.
Στεμνίτσα – διάφορα δρώμενα στο χωριό που ξεκινούν και το Σαββατοκύριακο πριν. Ειδικά  τα «Βαφτίσια του Κουτρούλη» και η προετοιμασία του «τσουκαλόκαυτου» (βραστό κρασί με πιπέρι και ζάχαρη ) που  ρέει άφθονο, όλο το Σαββατοκύριακο στην πλατεία της Στεμνίτσας.
Νηστίσιμα σπιτικά φαγητά και γλυκά στην πλατεία για όλους τους μερακλήδες.

Χαρταετός

Είτε τον αγοράζετε από οποιοδήποτε ψιλικατζίδικο, σουπερμάρκετ ή κατάστημα παιχνιδιών ή μπορείτε ακόμα καλύτερα να τον φτιάξετε μόνοι σας, όπως ακριβώς έκαναν οι παλιοί. Η ικανοποίηση που θα νιώσετε και εσείς και τα παιδιά σας μεγάλη.
Είναι απλός και εύκολος.
Για την κατασκευή του χαρταετού θα χρειαστείτε 3 βέργες ή κάποιο ελαφρύ ξύλο, σπάγκο, κόλλα (ή και αλευρόκολλα), χαρτί γλασέ, λεπτό σύρμα, κολλητική ταινία και κομμάτια εφημερίδας. Καθώς και αυτοκόλλητα για να κολλήσουν τα παιδιά σας  ή εσείς διακοσμητικά επάνω στον χαρταετό -
1. Κόβετε τις βέργες για να έχουν μήκος ή 60cm ή 1m αν θέλετε να τον κάνετε μικρό η μεγάλο. Τοποθετείτε τις βέργες σταυρωτά, δηλαδή έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα νοητό εξάγωνο και έπειτα δένετε σφικτά το σημείο τομής τους με το λεπτό σύρμα χιαστί ώστε να είναι πολύ σταθερό.
2. “Ενώνετε” τις κορυφές κάθε ξύλου με σπάγκο τον δένετε δηλαδή στην άκρη κάθε ξύλου, να είναι καλά τεντωμένο, ώστε φτιάχνετε το περίγραμμα του εξάγωνου χαρταετού δηλαδή και μετά φτιάχνετε τα “πανιά” του αετού με χαρτί που το τοποθετείτε πάνω στις βέργες σε σχήμα εξαγώνου. Το κόβετε σε αυτό το σχήμα αφού αφήστε περιθώριο περίπου 5cm παραπάνω έτσι ώστε να μπορέσετε να το περάσετε από τον σπάγκο για να στερεωθεί (διπλώνετε το περισσευόυμενο χαρτί πίσω από το σπάγκο). Για να δέσει το χαρτί με τον σπάγκο περνάτε κόλλα και στη συνέχεια μονωτική ταινία για σιγουριά.
3. Για την ουρά διαλέγετε δύο βέργες και περνάτε πάλι σπάγκο σε δύο άκρες από τις βέργες και τις ενώνετε με κόμπο. Το μήκος τους πρέπει να είναι περίπου 40 cm. Έπειτα από το σημείο του κόμπου δένετε ένα άλλο κομμάτι σπάγκου με μήκος 3,20 μέτρα. Σε αυτό το μεγάλο κομμάτι σπάγκου τοποθετείτε τα χρωματιστά κομμάτια χαρτιού ή εφημερίδας, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους 20cm.
4. Ο σπάγκος που θα κρατάτε τον αετό γίνεται αφού περάσετε  δύο  κομμάτια σπάγκου στο ίδιο μήκος με τις βέργες στις άκρες που έχουν απομείνει ενώ ένα τρίτο κομμάτι σπάγκου που ξεκινάει από τη μέση, την ένωση των βεργών έρχεται να δέσει με ένα κόμπο με τις άλλες δύο. Και είστε έτοιμοι.
 

2 σχόλια:

  1. Χρήσιμη ανάρτηση! Μου άρεσαν πολύ οι προτάσεις σου για μονοήμερη απόδραση!
    Να περάσεις όμορφα αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...