Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Ημέρα της Γης: Η Google τη γιορτάζει με ένα doodle

Αφιερωμένο στην Ημέρα της Γης που γιορτάζεται σήμερα, 22 Απριλίου, είναι το σημερινό doodle της Google.
Σήμερα 22 Απριλίου 2013 γιορτάζεται για 43η συνεχόμενη χρονιά η Ημέρας της Γη, και η Google αφιερώνει το σημερινό κινούμενο doodle της στο οποίο εμανίζεται ένα τοπίο της φύσης με βουνά, ποτάμια και φυσικό περιβάλλον στο οποίο εμφανίζονται όλα τα καιρικά φαινόμενα, από τον ήλιο στη συννεφιά και τη βροχή, της ημέρας και της νύχτας.

Πάνω στον ήλιο υπάρχει το σήμα του play. Αν ο χρήστης το πατήσει, ο Ήλιος ξεκινά το ταξίδι για τη δύση του και δίνει τη θέση του στο φεγγάρι. Η μέρα γίνεται νύχτα.

Κι όταν η μέρα έρχεται ξανά, τα ζώα ξυπνούν και βγαίνουν από τις σπηλιές και τα λαγούμια τους.

Η μια εποχή διαδέχεται την άλλη. Η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, ο χειμώνας, όταν το τοπίο γίνεται ολόλευκο από τα χιόνια.

Στις πέτρες υπάρχει και το σήμα της αναζήτησης. Ένα κλικ και θα μάθετε όλα όσα θέλετε για την Ημέρα της Γης!

Η πρώτη ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου το 1970, που αποτελεί μια συλλογική έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας. κινητοποίησε περισσότερους από 20 εκατομμύρια Αμερικανών από όλα τα κοινωνικά στρώματα που εμπλέκονται στο περιβάλλον και είναι ευρέως θεωρείται η έναρξη του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.

"Πατέρας" της ιδέας ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Γκάιλορντ Νέλσον, ο οποίος αποσκοπούσε με τον τρόπο αυτό στην προώθηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με ένα ζητούμενο: λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα. Ο πλανήτης σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία.

Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.
 Δείτε το βίντεο εδώ.

himaira.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...