Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΔΥΟΣΜΟΣ - ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ, ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟΣ

Ένα από τα χιλιάδες βότανα που φύονται στην Ελλάδα. Πολυετές, ισχυρά αρωματικό είδος μέντας. Από το ευχάριστο άρωμά του προέρχεται και η ονομασία του. Ηδύοσμος... Γύρω στον Αύγουστο οι κορυφές του γεμίζουν ρόδινα ή ανοιχτά ιώδη άνθη. Αυτοφυόμενο απαντάται σε υγρές ορεινές περιοχές κυρίως της βορείου Ελλάδος και μέχρι τη Θεσσαλία. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών και αρωμάτων, στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.  Έχει όμως και φαρμακευτικές ιδιότητες.
- Αφέψημα από μερικά φύλλα σε ένα φλυτζάνι τσαγιού τονώνει, καταπολεμά διάρροια, πόνους περιόδου, στομαχόπονο, κράμπες, πόνους από κολικό νεφρού, ναυτία, λόξυγκα, αϋπνίες, σπασμούς...

- Η μάσηση ωμών φύλλων ανακουφίζει από τον πονόδοντο.

- Χλιαρό αφέψημα 15-25 γρ. του φυτού σε 250 γρ νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερικές πλύσεις σε δερματοπάθειες, ή για γαργάρες βοηθώντας στη θεραπεία ουλίτιδας, αμυγδαλίτιδας και φλεγμονών του ρινοφάρυγγα.

- Εντριβή φρέσκων φύλλων δρα ανακουφιστικά σε ρευματισμούς και πονοκεφάλους.

- Το άρωμά του είναι εντομοαπωθητικό.

Καλλιεργείται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας ακόμη και σε γλάστρες. Χρειάζεται αρκετό νερό. Συλλέγεται όλο το χρόνο. Προτιμότερο όμως είναι η συλλογή του να γίνεται το Φθινόπωρο ή την Άνοιξη.

3ystra.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...