Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ





Το θέατρο αποτελεί μια πολύ καλή ψυχαγωγική αλλά και εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα παιδιά και τα βοηθά να αναπτυχθούν ψυχικά και πνευματικά. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί εντάσσουν στο πρόγραμμά τους σε τακτική βάση μια θεατρική παράσταση, σημαίνει ότι η επαφή του παιδιού με το θέατρο μπορεί να γίνει ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε και κατανοούν μηνύματα και αξίες που ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν με κανέναν άλλο τρόπο. Μια καλή θεατρική παράσταση βοηθά τα παιδιά να απελευθερώσουν τη φαντασία τους, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να αποκτήσουν κρίση, εκφράζοντας τι τους άρεσε και τι τους προβλημάτισε. 
 
Στην σημερινή εποχή οι παιδικές παραστάσεις είναι πολύ προσεγμένες και υπάρχουν πολλές προσφορές που κάνουν προσιτή την επίσκεψη σε ένα θέατρο.  Εμείς συλλέξαμε μερικές ενδιαφέρουσες και οικονομικές προτάσεις για να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ

Υπόθεση:
Παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Κόσμος χαρούμενος στους δρόμους. Ένα κοριτσάκι πουλά σπίρτα. Δύο «κοσμικές» κυρίες που το συναντούν, του φέρονται περιφρονητικά και το προτρέπουν να γυρίσει σπίτι. Δεν καταλαβαίνουν την κατάστασή του: είναι ορφανό κι ο μέθυσος πατριός του το στέλνει να πουλά σπίρτα. Μόνος φίλος του είναι ο Γιόχαν, ο κουλουράς, που προσπαθεί να το διασκεδάσει με τ’ αστεία του. Όταν ο Γιόχαν φεύγει, έρχεται μια ζητιάνα. Το κοριτσάκι την κοιτά επίμονα γιατί μοιάζει με τη γιαγιά του. Η γριά ζητιάνα το συμπαθεί και του διηγείται μια ιστορία. Μόλις η μικρούλα μείνει και πάλι μόνη, εμφανίζονται δύο πλουσιοκόριτσα και γελούν μαζί της, έτσι κακοντυμένη και ξυπόλητη που είναι. Το κοριτσάκι φεύγει όλο ντροπή. Τότε τα πλουσιοκόριτσα καταλαβαίνουν ότι φέρθηκαν σκληρά και θέλουν να επανορθώσουν, γι’ αυτό ρωτούν τον κουλουρά για το κοριτσάκι και τρέχουν να το βρουν. Ένα καλικαντζαράκι μας λέει με χαριτωμένο τρόπο τα δικά του. Πέφτει η νύχτα. Το κοριτσάκι δεν έχει πουλήσει τίποτα. Παγωνιά. Ο κουλουράς φέρνει στο κοριτσάκι την παντόφλα που είχε χάσει το πρωί. Εκείνο, για να μην παγώσει, τη φοράει στο ένα πόδι κι ανάβει ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Τότε αντικρίζει ένα όραμα: ένα πλούσιο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Μόλις σβήνει το σπίρτο το όραμα χάνεται. Το κοριτσάκι ανάβει και δεύτερο σπίρτο. Στη φλόγα του ζωντανεύει ένα στολισμένο έλατο και πιάνει κουβέντα μαζί του. Όταν το σπίρτο σβήσει και το έλατο χαθεί, το κοριτσάκι ανάβει κι άλλο σπίρτο. Τώρα ζωντανεύει η κούκλα της βιτρίνας. Κι αυτό όμως το όραμα δεν κρατά περισσότερο από το σπίρτο. Τώρα το κοριτσάκι ανάβει πολλά σπίρτα μαζί. Στο άναμά τους εμφανίζεται η μορφή της γιαγιάς του. Μιλώντας της τρυφερά, το κοριτσάκι αποκοιμιέται στον πάγκο. Παρουσιάζονται όλα τα πρόσωπα του έργου και την ξυπνούν με γλυκά λόγια και δώρα. Μήπως όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα κακό όνειρο...


ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ
Μετά από 80 και πλέον παραστάσεις σε διάστημα 5 μηνών (παιδότοποι, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, κατ οίκων παραστάσεις) το"Ταξίδι στο Βυθό" πάει και στο Θέατρο.
Παιδική διαδραστική παράσταση με τον Αστερούλη και την Αστερούλα!
Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε μια μοναδική περιπέτεια με θέμα τον βυθό της θάλασσας, που εκεί θα συναντήσουν και μερικούς από τους κατοίκους του όπως ,τον Αστερία τον Αστυνόμο, το Νίνο τον Πιγκουίνο και το Νιόνιο τον Αστακονιόνιο. Το ταξίδι φυσικά εμπεριέχει και πολλά θεατρικά παιχνίδια, που πέρα από την διασκέδαση των παιδιών, βοηθούν να αναπτυχθούν, η παρατηρητικότητα, η μνήμη, η ταχύτητα, η φαντασία κ.α. Από την παράσταση τα παιδιά εκτός της ψυχαγωγίας μαθαίνουν τον σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά και την προσοχή που χρειάζεται να έχουν όταν παίζουν στην θάλασσα. 
Και για τα Χριστούγεννα (1/12/12 έως 7/1/13) το σκηνικό αποκτά χρώμα γιορτινό και με εμφάνιση/έκπληξη του Αη. Βασίλη που παίζει με τα παιδιά αλλά και τραγουδά μαζί τους τραγούδια Χριστουγέννων!!!


ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΤΙ


Υπόθεση:
Το Θέατρο Ήβη παρουσιάζει από την Κυριακή 11 Νοεμβρίου μια ιστορία για ένα ζωάκι σπάνιο, που δε μοιάζει με κανένα άλλο.
Είναι Το Κάτι Άλλο! Θέλει να παίξει, να γελάσει, να χορέψει, να βρει φίλους.
Μια βόλτα στο δάσος το φέρνει αντιμέτωπο με τα υπόλοιπα ζώα που το απορρίπτουν γιατί δεν είναι  όπως αυτά.
Μια μέρα αποφασίζει να αφήσει πίσω του το δάσος και να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου για να βρει έστω ένα φιλαράκι. Θα τα καταφέρει;
Και γιατί όταν εμφανίζεται το Κάτι Τι του κλείνει τη πόρτα;


Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Υπόθεση:
Ο Οδυσσέας είναι ένα σύγχρονο μικρό αγόρι, που όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, έτσι κι αυτός βιάζεται να μεγαλώσει.
24 ώρες πριν από τα γενέθλιά του παρακαλεί απεγνωσμένα να ενηλικιωθεί με έναν μαγικό τρόπο. Η ευχή του πραγματοποιείται.
 Εμφανίζεται μαγικά ένα ξωτικό των ονείρων και του προτείνει μια συμφωνία. Κάθε 4 ώρες θα μεγαλώνει 10 χρόνια.
Ο Οδυσσέας από τον ενθουσιασμό του δέχεται χωρίς σκέψη τη συμφωνία. Όταν όμως αντιλαμβάνεται ότι σε 24 ώρες θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζωής του, ζητάει από το ξωτικό να τον επιστρέψει στην παιδική του ηλικία. Το ξωτικό όμως είναι πανίσχυρο.
Θα καταφέρει ο Οδυσσέας με τη βοήθεια του κοινού να το νικήσει;


Ο ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΑΙΣΩΠΟΣ


Υπόθεση:
Ένα δέντρο που μιλάει, ο παππούς ο Αίσωπος, ο φίλος μας ο Μιχαλάκης και τα ζώα του δάσους σ’ ένα παραμύθι γεμάτο τραγούδια και με την συμμετοχή των μικρών θεατών.
Διευκρινίζουμε ότι ο αληθινός Αίσωπος έφυγε από την ζωή πριν προλάβει να γίνει παππούς. Ο δικός μας είναι φανταστικός και απλώς διηγείται τους μύθους του αρχαίου συνονόματου του.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ


Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Πρόβα επαναλαμβάνει για 3η συνεχή σεζόν, λόγω μεγάλης επιτυχίας, το έργο των Κοραλίας Τσόγκα και Εύης Μητσοπούλου, «Παραμύθια φύτρωσαν στον κήπο». 
 Το έργο είναι μια σπαρταριστή κωμωδία, εμπνευσμένη από την παγκόσμια και την ελληνική μυθολογία. Το παραμύθι ξεκινά με τη μικρή Βιολέτα που παίζει στον όμορφο κήπο της γιαγιάς της ανάμεσα σε πολύχρωμα λουλούδια. Όταν κόβει ένα τριαντάφυλλο αυτό αρχίζει να κλαίει γιατί πονάει. Τα λουλούδια της εξηγούν ότι ήταν κάποτε άνθρωποι και της αφηγούνται τις ιστορίες τους. Έτσι η Βιολέτα μαζί με τους μικρούς θεατές μαθαίνει ότι κάθε λουλούδι έχει τη δική του ξεχωριστή καταγωγή και το δικό του όνομα. Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των παλιών μύθων του κόσμου, ο κήπος της γιαγιάς μεταμορφώνεται σε μεγάλο κήπο της γης κι αρχίζει να ζωντανεύει και μαζί του όλες οι ιστορίες που διηγούνται τα λουλούδια με πολύ κέφι, χιούμορ και ευαισθησία.  
Κλείστε το εισιτήριό σας. 

ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ – ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ
 
Υπόθεση:
Ένα κοριτσάκι αποφασίζει να βρει πού κρύβει η γιαγιά τα γλυκά της. Ανεβαίνει λοιπόν στη σοφίτα με μόνο όπλο... ένα κουτάλι. Αντί για τα βάζα με τα γλυκά συναντάει τον Ξανθιά, τον υπηρέτη του θεού Διόνυσου. Την πληροφορεί ότι παντρεύεται ο Περσέας με την Ανδρομέδα και περιμένει όλους τους γνωστούς ήρωες την Ελληνικής Μυθολογίας να έρθουν στο γάμο. Ήρωες όπως ο Ηρακλής, ο Ίκαρος και ο Δαίδαλος, ο απερίσκεπτος Φαέθων, ο Περσέας και η Ανδρομέδα φυσικά, ο πονηρός και κωμικός Σίσυφος, ο Αρίων με τη λύρα του θα παρουσιάσουν στα παιδιά τα θαυμαστά κατορθώματα τους.


ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;

Υπόθεση:
Το έργο «Από που πάνε για το κάστρο, παρακαλώ?» είναι βασισμένο σε Νορβηγικό μύθο και παρακολουθεί τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ’ έναν μυστηριώδη λευκό αρκούδο που μιλάει, και μια φτωχή κοπέλα που τον ακολουθεί στο πλούσιο κάστρο του, με αντάλλαγμα τη σωτηρία απ’ την πείνα της φτωχής οικογένειας της.
Τα πράγματα όμως στη ζωή - όπως και στο παραμύθι μας - δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται και σύντομα το κορίτσι ανακαλύπτει ότι ο λευκός αρκούδος, έχει ένα μυστικό όπου εκείνη θα πρέπει να αποδεχτεί και να ζήσει με αυτό γιατί αλλιώς θα πάθουν και οι δύο μεγάλο κακό. Ένα δώρο της μητέρας της όμως που θέλει να την προστατεύσει θα την οδηγήσει στο να κάνει ένα λάθος, τις συνέπειες του οποίου θα πρέπει να δείτε την παράσταση μας για ν’ ανακαλύψετε.
Μια παράσταση που μιλά για την δύναμη της αγάπης, της εμπιστοσύνης, τη σημασία της συγχώρεσης και των επιλογών στη ζωή, καθώς και το πλήθος των δοκιμασιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο νέοι τη σήμερον -και την τότε- ημέρα μέχρι να κατορθώσουν να είναι ουσιαστικά μαζί και να κατακτήσουν το δικό τους «...και ζήσαν αυτοί καλύτερα».

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ

 Υπόθεση:
Η συναρπαστική ιστορία του Λ.Φ.Μπάουμ, που καθήλωσε εκατομμύρια αναγνώστες.
Ένα σύγχρονο παραμύθι, για την πνευματική εξέλιξη του παιδιού, και ένας ύμνος στη φιλία, και την ομαδικότητα.
Ένας κυκλώνας, αρπάζει τη μικρή ΝΤΟΡΟΘΥ και τη μεταφέρει από το Κάνσας, στη μαγική χώρα του Οζ. Εκεί γνωρίζει ένα ΣΚΙΑΧΤΡΟ που μιλάει, έναν ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟ ξυλοκόπο, και ένα δειλό ΛΙΟΝΤΑΡΙ.
Στη συγκεκριμένη παράσταση, ο Μάγος του Οζ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΜΑΓΟΣ !!
Ο ΜΑΓΟΣ LUIGELO, που σκοπό έχει να προκαλέσει τις αισθήσεις σας, και να αλλάξει την άποψη σας, για το τι είναι αληθινό, και τι όχι.
Μαγικές στιγμές, ασυναγώνιστα εφέ, εντυπωσιακές φωτιές, σε μια παράσταση γεμάτη μαγεία , φαντασμαγορικά σκηνικά, αστραφτερά κοστούμια. Μια λαμπρή παράσταση για όλες τις ηλικίες, όπου στόχος της είναι να καταπλήξει, και να απογειώσει μικρούς και μεγάλους, σε ένα μαγικό ταξίδι στη χώρα των ψευδαισθήσεων…….
ΣΤΗΝ ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΟΖ…


2 σχόλια:

  1. το θέατρο είναι ένα από τα μέσα όξυνσης και πνευματικής διέγερσης του παιδιού. Είναι σημαντικό λοιπόν να έρθουν σε επαφή από νωρίς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...