Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Τι προστατεύει τους Ασιάτες από τη ν. Αλτσχάιμερ. Το διατροφικό τους όπλο

Η συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ των ηλικιωμένων Ασιατών είναι τέσσερις φορές μικρότερη από αυτή στις ΗΠΑ.
Το δεδομένο αυτό έχει προκαλέσει ερωτήματα στους επιστήμονες και μία τελευταία έρευνα επιχειρεί να δώσει την απάντηση για το μυστικό όπλο των Ασιατών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζε-Πιν Νγκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, το μυστικό πιθανόν να οφείλεται στο αγαπημένο μπαχαρικό της Ανατολής, το κάρυ.
Η διατροφή που περιέχει κάρυ, μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε σε ηλικιωμένους Ασιάτες και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Η κουρκουμίνη, ουσία που περιέχεται στο κάρυ, έχει πιθανές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Είναι γνωστό ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αν και οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο στομάχι, το ήπαρ και τους νεφρούς.
Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν τους νευρώνες σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν, αλλά έχουν περιορισμένη επιτυχία σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια άνοια.
Ο Δρ Τζε-Πιν Νγκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης συνέκρινε τα σκορ στην κλίμακα MMSE για την γνωστική επίδοση, για τρεις κατηγορίες τακτικής κατανάλωσης κάρυ σε 1.010 μη ανοιακούς Ασιάτες, ηλικίας 60-93 ετών το 2003.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατανάλωναν κάρυ τουλάχιστον περιστασιακά (μια φορά κάθε έξι μήνες), το 43% έτρωγε κάρυ τουλάχιστον συχνά ή πολύ συχνά (μεταξύ μηνιαίως και καθημερινώς) και το 16% δεν έτρωγε ποτέ ή σπάνια.
Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που έχουν επίπτωση στο αποτέλεσμα της MMSE, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έτρωγαν κάρυ περιστασιακά και συχνά ή πολύ συχνά είχαν καλύτερα σκορ απ" αυτούς που δεν έτρωγαν ποτέ ή σπάνια.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την πρώτη επιδημιολογική απόδειξη που υποστηρίζει τον συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης κάρυ και γνωστικής επίδοσης.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...