Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Βρέχει “καμηλοπαρδάλεις” το Σάββατο – Πρωτοφανές ουράνιο θέαμα

Μια πρωτοφανής βροχή μετεώρων θα κορυφωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σε ένα ουράνιο θέαμα που μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και τις Περσείδες του Αυγούστου όπως επισημαίνουν οι αστρονόμοι.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι, αλλά και απλοί παρατηρητές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια βροχή μετεώρων με πυκνότητα της τάξης των 200 “πεφταστεριών” ανά ώρα.
“Το επικείμενο ντους είναι τόσο νέο και δυναμικό που δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Τα προγνωστικά μιλούσαν για λιγότερο από 100 μετέωρα ανά ώρα, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να φτάσουμε τα  1000 ανά ώρα” δηλώνει η Τζέην Χιούστον του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Laboratory).
Τα πεφταστέρια θα είναι ορατά από την Ευρώπη τα ξημερώματα του Σαββάτου 24 Μαΐου.
Η εν λόγω βροχή μετεώρων με την ονομασία “Καμηλοπαρδαλείδες” του Μαΐου είναι αποτέλεσμα της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης 209P/LINEAR, ο οποίος τέμνει περιοδικά την τροχιά της Γης κατά τον πενταετή κύκλο που πραγματοποιεί γύρω από τον Ήλιο.
Ο “γεννήτορας” των Καμηλοπαρδαλειδών ανακαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2004 στο πλαίσιο του Προγράμματος Λίνκολν για την Έρευνα Κοντινών στη Γη Αστεροειδών.
Οι αστρονόμοι προέβλεψαν προ τριετίας ότι τα σωματίδια που εκτόξευσε ο κομήτης κατά το 19ο αιώνα ακόμα ίσως κάποια στιγμή φτάσουν στη Γη καθώς το μετέωρο περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.
Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές εμφανίζονται σκεπτικοί σχετικά με την ποσότητα των υπολειμμάτων που θα φτάσουν στη Γη.
Η ένταση της “βροχής αστεριών” θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργός ήταν ο κομήτης πριν από αιώνες ακόμα όταν άφησε πίσω του τη σκόνη.
“Δεν έχουν ιδέα για τη δραστηριότητα του κομήτη κατά τον 19ο αιώνα” εξηγεί ο Γουίλιαμ Κουκ από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ της NASA στην Αλαμπάμα.
kamilopardali-peftasteria-114946 (2)Όπως και με τις υπόλοιπες γνωστές βροχές μετεώρων και σε αυτή την περίπτωση τα “πεφταστέρια” παίρνουν την ονομασία τους από τον αστερισμό απ’ όπου δείχνουν να προέρχονται: τον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης που αχνοφαίνεται 30 μοίρες κάτω από τον Πολικό Αστέρα.
Τη βροχή θα απολαύσουν καλύτερα οι βορειοαμερικάνοι όπου θα κορυφωθεί τις σκοτεινότερες ώρες της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...