Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Τέρμα πια η ζάχαρη! Υπάρχουν εναλλακτικές και είναι πολλές...

Υπάρχουν γύρω μας άφθονες εναλλακτικές για να καταργήσουμε πλήρως τη ζάχαρη από τη διατροφή μας και να την αντικαταστήσουμε με άλλα, πιο υγιεινά προϊόντα. Αρκεί να ψάξουμε. 


 

Όταν φτιάχνουμε καφέ ή κάποιο γλυκό ή όταν στύβουμε έναν χυμό και μας φαίνεται ξινός, μηχανικά και χωρίς δεύτερη σκέψη, προσθέτουμε ζάχαρη σε μικρότερες ή και μεγαλύτερες δόσεις.
Γνωρίζουμε όμως, ότι η ζάχαρη και παχαίνει και τη στοματική μας υγιεινή βλάπτει, άλλα και μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας. Εντούτοις, σπάνια σκεφτόμαστε τρόπους για να την αντικαταστήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν γύρω μας, άφθονες εναλλακτικές, για να καταργήσουμε πλήρως τη ζάχαρη από τη διατροφή μας. Αρκεί να ψάξουμε.
Από σιρόπια και φυσικούς χυμούς, μέχρι καρυκεύματα και σκόνες, οι επιλογές είναι πολλές και μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με το γούστο και τις ανάγκες μας…

Σιρόπια

Νέκταρ Αγαύης

Μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη, αλλά η συγκεκριμένη φυσική γλυκαντική ουσία, μπορεί να γλυκάνει υγιεινά το τσάι μας, τον καφέ ή κάποιο από τα αγαπημένα μας ροφήματα. Παράγεται από το φυτό Αγαύη (απ’ όπου παρασκευάζεται κι τεκίλα) και έχει γεύση που μοιάζει με το μέλι. Μπορεί κάλλιστα να υποκαταστήσει τη ζάχαρη, αλλά με μέτρο, ώστε να μην έχουμε και πάλι τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της υπερβολικής δόσης.

Σιρόπι σφενδάμου

Φυτικό και άκρως ευεργετικό, το συγκεκριμένο σιρόπι περιέχει περισσότερα από 50 αντιοξειδωτικά. Το σιρόπι μπορεί να συνοδεύσει μούσλι και ροφήματα και ταιριάζει με τηγανίτες, κρέπες, βάφλες, γιαούρτι με φρούτα κ.ά. Είναι επίσης ιδανικό και ως γλυκαντικό στο τσάι, τον καφέ και το χυμό φρούτων. Διαφέρει δε από το μέλι καθώς όταν θερμανθεί δεν χάνει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

Μέλι



Πολύτιμο, ευεργετικό και υγιεινό, το μέλι συνδυάζει και γεύση και σημαντική διατροφική αξία. Χαρίζει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, ενώ ρυθμίζει σημαντικά και τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Η κατανάλωσή του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και μας προσθέτει… χρόνια. Ιδιαίτερα αναγνωρισμένη είναι και η θεραπευτική του αξία στη δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Μπορείτε να το προσθέσετε σε ένα ζεστό ρόφημα για να μαλακώνει ο πόνος του λαιμού σε περίπτωση κρυώματος. Είναι επίσης ιδιαίτερα γευστικό όταν προστίθεται σε σαλάτες σαν σος ή μαζί με κάποιο άλλο dressing.
Μελάσα

Σκούρο παχύρρευστο σιρόπι με πλούσια εξωτική γεύση, η μελάσα προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα. Είναι ιδανική για σάλτσες ντομάτας, συνταγές με κιμά, όσπρια, γλυκά φρούτων και μαρμελάδες. Σημαντική είναι και η θρεπτική της αξία, καθώς είναι πηγή σιδήρου, ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της πνευματικής λειτουργίας. Ταυτόχρονα, είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Είναι δηλαδή ένας καλός σύμμαχος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Σιρόπι καστανού ρυζιού

Παράγεται από το καστανό ρύζι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω των συστατικών του, σαν υποκατάστατο της φρουκτόζης, ενώ σίγουρα είναι περισσότερο θρεπτικό και υγιεινό. Ταιριάζει πολύ και μπορεί να προστεθεί σε διάφορα αρτοσκευάσματα και σε μπάρες δημητριακών.

Φρούτα

Λεμόνι



Οι φίλοι του τζιν και λοιπών αλκοολούχων ποτών, μπορείτε να παρακάμψετε την πρόσθετη δόση από ζάχαρη και να προσθέσετε έναν κύβο ή μια λεπτή φέτα από λεμόνι. Δεν θα καταλάβετε μεγάλη διαφορά, αλλά θα γλιτώσετε περιττές θερμίδες.
Γκρέιπφρουτ

Για την αναγκαία συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C, η λύση είναι το γκρέιπφρουτ. Είτε ως χυμός, είτε σαν προσθήκη σε κάποιο κοκτέιλ ή ακόμα και στη σόδα, θα προσθέσει μια γλυκόξινη γεύση στο ποτό σας.

Σταφίδες

Είναι μικρές, γλυκές και εξαιρετικά θρεπτικές. Πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, οι σταφίδες προσθέτουν γεύση και σημαντική διατροφική αξία στις τροφές όπου προστίθενται. Ιδανικές για αρτολιχουδιές, γλυκά αλλά και για ψητά πιάτα (π.χ: για γέμισμα).

Cranberries

Ετοιμάζετε κάποιο γλυκό, λ.χ.: muffins ή κάποιο σπιτικό κέικ; Πώς θα σας φαινόταν να παραμερίσετε για λίγο τη συνηθισμένη ζάχαρη και να προσθέσετε αντί αυτής τα μικρά «θαυματουργά» cranberries; Δεδομένου ότι είναι γενικά πολύ ξινά για να τα φάτε φρέσκα, δοκιμάστε τις κονσερβοποιημένες ποικιλίες και χρησιμοποιήστε τα τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Χουρμάδες

Στο επόμενο… πείραμα ζαχαροπλαστικής, επιλέξτε να προσθέσετε στο γλυκό ή κέικ σας, μια καλή δόση από χουρμάδες. Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και λεπτή ραφιναρισμένη γεύση, το φρούτο αυτό είναι η τέλεια επιλογή αντί για ζάχαρη. Μην παρασύρεστε λοιπόν από τη ζάχαρη. Οι καρποί της χουρμαδιάς είναι εξίσου γευστικοί και με μικρή θερμιδική αξία.



Κίτρο
Καιρός να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές χάρτινες συσκευασίες των χυμών. Υπάρχουν λύσεις απλούστερες: προσθέτουμε λίγο κίτρο στο ανθρακούχο νερό μας και με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε την όρεξή μας για φαγητό και ταυτόχρονα προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες.

Μπανάνες

Πρόκειται για ένα αγαπημένο φρούτο, που κάνει καλό και στη σιλουέτα μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πολτό μπανάνας σε κέικ και γλυκά ή να προσθέσουμε φρέσκες μπανάνες σε γιαούρτι και στο γάλα. Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι όσο οι μπανάνες ωριμάζουν, τόσο πιο γλυκές γίνονται, οπότε δεν έχουμε ανάγκη από πρόσθετα ζάχαρης.

Βερίκοκα

Τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και σίδηρο. Εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωσης είναι η «πολτοποίησή» τους σε ένα μικρό μιξεράκι και εν συνεχεία το ανακάτεμά τους σε ένα δροσερό γιαούρτι ή διαφορετικά η χρήση τους ως γλυκιάς «αλοιφής», πάνω σε μια φέτα από ψωμί ολικής αλέσεως.

Πουρές από μήλα

Αντί για μισή κούπα ζάχαρη που ορίζει η συνταγή λ.χ.: για μπισκότα ολικής αλέσεως, μπορούμε να προσθέσουμε την ίδια αναλογία από «πολτό» μήλου. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε έτοιμο, αλλά το ιδανικό είναι να τον κατασκευάσετε μόνοι σας, ώστε να αποφευχθεί η περιττή προσθήκη ζάχαρης.

Υγρά

Συμπυκνωμένος χυμός

Χρησιμοποιήστε σπιτικό συμπυκνωμένο χυμό φρούτων κατά τη μαγειρική. Για παράδειγμα προσθέστε δικής σας παρασκευής χυμό μήλου στην μηλόπιτά σας. Πλούσιος σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, είναι το κατάλληλο συστατικό για θρεπτικά και υγιεινά επιδόρπια.

Χυμός πορτοκάλι 



Ετοιμάζετε κάποιο γλυκό; Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού αντί ζάχαρης. Γευστικότερη, πιο δροσιστική και σίγουρα πιο υγιεινή επιλογή. Αν πάλι αναζητάτε κάτι που θα σας δροσίσει, η ιδανική επιλογή είναι και πάλι ένας φρεσκοστυμμένος χυμός από πορτοκάλι (μπορείτε να τον διατηρείτε στην κατάψυξη όταν είναι εκτός εποχής).
Σόδα

Την επόμενη φορά που ο χυμός σας θα σας φανεί ξυνός, αποφύγετε να προσθέσετε ζάχαρη και περιττές θερμίδες. Μια μικρή δόση σόδας, θα σας προφυλάξει από την άσκοπη κατανάλωση ζάχαρης.

Γάλα

Και γάλα και ζάχαρη στο καφέ; Μάλλον δεν προσέχετε καθόλου τη διατροφή σας. Το μυστικό κρύβεται στη λακτόζη του γάλατος. Ας προσθέσουμε λοιπόν, λίγο περισσότερο γάλα και ας αφήσουμε τη ζάχαρη.

Τσάι

Πράσινο, με συνηθισμένη ή περισσότερο εξωτική γεύση, το τσάι δεν περιέχει από μόνο του ζάχαρη. Μπορεί όμως να προσφέρει, αν προστεθεί σε οποιοδήποτε ποτό ή άλλο αφέψημα, μια γλυκιά γεύση, όπως θα έκανε και η ζάχαρη. Μια έξυπνη, υγιεινή αλλαγή για τα ποτά μας.

Ρούμι

Το ρούμι δεν είναι μόνο το ιδανικό ποτό για τους λάτρεις του αλκοόλ. Καραμελώστε λεπτές φέτες ανανά μέσα στο ρούμι και προσθέστε το στο γιαούρτι σας ή σε βάφλες, για ένα γλυκό και ιδιαίτερα θρεπτικό επιδόρπιο.

Μπαχαρικά και σκόνες

Κανέλλα



Προσθέστε στον πρωινό καφέ σας λίγη κανέλα. Το ρόφημα αποκτά μια ιδιαίτερη γλυκύτητα, ενώ παράλληλα ενισχύεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα, χωρίς να προστίθενται καθόλου θερμίδες.
Σκόνη κακάο, χωρίς ζάχαρη

Διαλύουμε σκόνη κακάου μέσα σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό ή άπαχο γάλα. Είναι το ρόφημα του χειμώνα και μας χαρίζει όλη την αίσθηση της γλυκύτητας, χωρίς προσθήκες ζάχαρής και λοιπών παχυντικών συστατικών. Αν πάλι προτιμάτε, την «κρύα» εκδοχή του, κανένα πρόβλημα. 


Πηγή: skandalistis.blogspot.gr

5 σχόλια:

  1. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το μέλι και αγαύης! Και πολλά μπαχαρικά! Είναι πραγματικά καλό! Ένα φιλί και μια αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ely μου, υπάρχουν πραγματικά πολλές εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη. Επίσης πολύ βλαβερό για τον οργανισμό είναι και το αλάτι, το οποίο προσπαθώ ήδη να αντικαταστήσω με άλλα πράγματα.

      Διαγραφή
  2. Ιrma μου πολύ ενδιαφέρουσα κι ενημερωτική αυτή η δημοσίευσή σου!Το μέλι προσπαθώ όσο γίνεται και το βάζω στη διατροφή μου!
    Πολλά φιλιά!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σοφία! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Πολλά φιλιά :))

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!! Συμφωνώ απόλυτα!!!! Όσο λιγότερη ζάχαρη, τόσο καλύτερα για την υγεία μας!!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...