Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

10 Φεβρουαρίου 2013: Κινέζικη Πρωτοχρονιά

*Το  γνωστό, παλιό ποστ, για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, που φέτος γιορτάζεται στις 10 Φεβρουαρίου.Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν ένα μεικτό ηλιακό - σεληνιακό ημερολόγιο (σε αντίθεση πχ με το δυτικό, ηλιακό ημερολόγιο). Τι σημαίνει αυτό : το Κινέζικο έτος είναι ηλιακό, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να διαγράψει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Μάλιστα, το ηλιακό έτος είναι τροπικό, καθώς εξαρτάται από την (εαρινή, στην περίπτωσή μας) ισημερία. 

Οι μήνες είναι σεληνιακοί, δηλαδή ένας μήνας είναι το διάστημα από την μια Νέα Σελήνη ως την επόμενη (περίπου 29 μέρες). Δηλαδή η πρώτη του μηνός είναι πάντα η ημέρα που έχουμε Νέα Σελήνη.
Τώρα, ξέρουμε πως στο δυτικό ημερολόγιο, για να μας "βγουν" οι μέρες προσθέτουμε μια εξτρά ημέρα στον Φεβρουάριο, κάθε 4 έτη. Στο κινέζικο ημερολόγιο αντίστοιχα προστίθεται ένας ολόκληρος μήνας, κάθε 2-3 έτη.
//Το γιατί "δεν βγαίνουν" οι μέρες, είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στο αστρονομικό έτος και το ημερολογιακό έτος. Π.χ. το έτος στο Γρηγοριανό ημερολόγιο έχει οριστεί στις 365.2425 μέρες, ή 146,097 σε έναν κύκλο 400 ετών. Κατασκευάστηκε δε ακριβώς έτσι ώστε να έχει την ελάχιστη δυνατή απόκλιση από το τροπικό έτος, που έχει 365.242 μέρες, με διαφορά μερικών λεπτών. Όσο για την έστω και ελάχιστη διαφορά, οφείλεται στην μετάπτωση του άξονα περιστροφής της Γης.
Για να γυρίσουμε στο Κινέζικο Ημερολόγιο : ο επιπλέον μήνας, εξασφαλίζει ότι η χειμερινή ισημερία περιέχεται στον 11ο μήνα.

Έτσι, με όλες αυτές τις συνθήκες, τελικά η Κινέζικη Πρωτοχρονιά αντιστοιχεί στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο σε μια ημερομηνία ανάμεσα στις 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου, ενώ η αρχή της Άνοιξης,Lichun, είναι στις 4-5 Φεβρουαρίου.

*Τέλος για την ονομασία :
Υπάρχει βέβαια η σε όλους μας οικεία ονοματολογία σύμφωνα με τα 12 ζώα του Κινέζικου Ωροσκοπίου.
Για το κινέζικο ημερολόγιο, φέτος ξεκινάει το έτος 4711 και η χρονιά του Φιδιού.Ίσως η πρώτη μας εξοικείωση με την εν λόγω ονοματολογία ήταν μέσα από την μουσική και πάλι*.


Τέλος υπάρχει το σύστημα Stem-Branch, όπου τα έτη ονομάζεται σε 60-ετείς κύκλους.
Έτσι, το όνομα ενός έτους επαναλαμβάνεται κάθε 60 χρόνια. Φέτος είναι το 8 έτος στον 60ετή κύκλο που διανύουμε με όνομα guĭ-sì  (Water Snake).
Και εδώ εμάς μας ενδιαφέρουν τα Μαθηματικά : το 60 προκύπτει ως ελάχιστο κοινό πολ/σιο του 10 και 12, καθώς στο σύστημα αυτό οι ονομασίες δίνονται ως συνδυαμός 10 ουρανίων και 12 γήινων στοιχείων. Το πήρα όμως απόφαση : για το ξεχωριστό νούμερο 60 θα υπάρξει και ξεχωριστό ποστ!
Για όσους θέλουν να γιορτάσουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, προτείνω ένα χάρτινο φαναράκι ή ένα tangram - και, παρά το ότι είμαι γνωστή λάτρις των PC games, ωστόσο αξίζει τον κόπο η κατασκευή με χαρτί, όπως γίνεται αιώνες τώρα. 
*Αν τώρα σάς έφερε εδώ το google αναζητώντας κάτι σαν "πόσες πληγές του Φαραώ θα μού φέρει η νέα Κινέζικη Πρωτοχρονιά", ατυχήσατε: φυσικά, it's a free world , μόνο που βρίσκεστε σε λάθος μπλογκ - και σε λάθος αιώνα :)
Σε κάθε περίπτωση:  Have fun!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...