Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το ομορφότερο παραμύθι της ζωής μας ~ Ο μύθος του Άϊ Βασίλη

Είναι χοντρούλης, με γλυκό ροδαλό πρόσωπο και λευκή γεννιάδα, φοράει κόκκινη στολή, φέρνει δώρα και “οδηγεί” έλκηθρο που σέρνουν ελαφάκια και τάρανδοι… Πώς όμως γεννήθηκε ο μύθος του Άγιου Βασίλη που τόσο πολύ λατρεύουμε μικροί και μεγάλοι;

Με τη μορφή που του έχουμε δώσει, ο Άγιος Βασίλης έγινε γνωστός με ένα ποίημα που δημοσιεύτηκε το 1823, το “A visit from Saint Nicholas”, ενώ το 1863 κυκλοφόρησε το περιοδικό Harper’s Weekly με την οπτική πια απεικόνιση του «χοντρού γεράκου».  Σημαντικό ρόλο στη δημοφιλία του Άη Βασίλη έπαιξε και το παιδικό βιβλίο «The life and adventures of Santa Claus» ενώ τη συνέχεια ανέλαβαν εταιρίες αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησαν για τις διαφημίσεις τους. Στην αρχή η White Rock Beverages και έπειτα, το 1931, η πασίγνωστη Coca Cola, που έκτοτε δε σταμάτησε να προβάλει το αναψυκτικό της συνοδεία του Άγιου Βασίλη.

Σήμερα, ο Αϊ Βασίλης αποτελεί μέρος της παράδοσης των περισσότερων λαών, χριστιανικών και μη. Οι Άγγλοι τον αποκαλούν «Πατέρα των Χριστουγέννων», οι Γάλλοι «Περ Νοέλ», οι Ολλανδοί «Σίντερ Κλάας», οι Γερμανοί «Βάιναχτσμαν», οι Κινέζοι «Λαμ Κουνγκ Κουνγκ = καλό γερό-πατέρα) και οι Ιάπωνες «Χοτέισο».

Για τους ορθόδοξους, ο Άγιος Βασίλης είναι ουσιαστικά ο Μέγας Βασίλειος που έζησε στην Καππαδοκία και είχε αφιερώσει τη ζωή του στη φιλανθρωπία. Γι’αυτόν τραγουδιούνται τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και προς τιμήν του φτιάχνεται η παραδοσιακή βασιλόπιτα.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί αυτή η παράδοση συνεχίζεται και «διδάσκεται» στα μικρά παιδάκια κάτι που δεν υπάρχει, σας απαντάμε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες της παιδικής ψυχούλας, ο μύθος αυτός είναι απολύτως σημαντικός και μας βοηθάει να κάνουμε κατανοητές έννοιες όπως η καλοσύνη, η αγαθοεργία, η φιλανθρωπία, η ειρήνη, η αγάπη κ.ά.


Πηγή: http://grizosgatos.blogspot.gr/ 
              http://www.touristorama.com/

6 σχόλια:

  1. Μια καλή ιστορία, μου αρέσει αυτό το post! <3 ότι νοσταλγία, σκεφτείτε Άγιος Βασίλης! Σας ευχαριστώ, πραγματικά! Ένα φιλί και μια αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ely! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μια μεγάλη αγκαλιά!

      Διαγραφή
  2. Μμμμ !!!!!!!! ωραία,αφού συμβολίζει όλα αυτά πολύ καλά κάνουμε και τον διατηρούμε ,είναι εννοιες απαραίτητες στη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν βλέπω τίποτε κακό στο να πιστεύουμε σε μερικά παραμύθια.....ειδικά αν μας οδηγούν σε καλές πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κατερινάκι! φυσικά και πρέπει να πιστεύουμε στα παραμύθια!!! Εξάλλου κι εμείς μεγάλα παιδιά είμαστε!!!
      Φιλιά :))

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...