Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Αυτή είναι η φωτογραφία της Αθήνας που από χθες όλοι κάνουν wallpaper!Μια φωτογραφία της Χριστουγεννιάτικης Αθήνας του 1960 έχει γίνει από χθες το θέμα συζήτησης σε όλα τα social media, με δεκάδες χιλιάδες likes και σχόλια.
Μια φωτογραφία που πυροδοτεί το αίσθημα της νοσταλγίας ,αλλά και την προσδοκία μιας καλύτερης εικόνας για την πόλη...

Η εξαιρετική φωτογραφία προέρχεται από τα Φωτογραφικά Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη και ανήκει στον σημαντικό φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα. Απεικονίζει μια έκρηξη φωτός, κίνησης, χρώματος, ευζωίας στα Χαυτεία, τον Δεκέμβριο του 1960.

Αμέσως η φωτογραφία άρχισε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, του facebook του twitter συνοδευόμενη από γλυκόπικρα σχόλια: η Αθήνα που χάσαμε, αυτό που είχαμε και ποτέ δεν εκτιμήσαμε, το κακό που κάναμε στην ίδια μας την πόλη στην ίδια μας τη ζωή Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πως μια εικόνα μπορεί να ενεργοποιήσει μαζικά συναισθηματικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς στους πολίτες.


 Μια εικόνα «παγωμένη» στην Αθήνα αρκεί για να εκφράσει κάποιος την απαρέσκειά του για την ζωή του στην πόλη σήμερα.

Απομονώνοντας ή λησμονώντας πως στις περιοχές πέριξ της φωτογραφίας επικρατούσαν άλλες εικόνες (φτώχειας και μόχθου) ή ότι τότε αυτή η εικόνα βιωνόταν συχνά τραυματικά και με παράπονα για την κίνηση, τα αυτοκίνητα κλπ. Με δεδομένη βέβαια την φτώχεια και την εγκατάλειψη που απεικονίζεται και στον στολισμό της πόλης της φέτος, η λάμψη που εκπέμπει αυτή τη φωτογραφία, ενεργοποιεί μια γενικευμένη ατμόσφαιρα νοσταλγίας, αλλά και φαντασίωσης για το πως θα μπορούσε να μετεξελιχθεί η Αθήνα.

9 σχόλια:

 1. Καιρός να ξανακάνουμε την ΑΘήνα μας όμορφη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιστεύω ότι πρέπει και το αξίζει!
   Πολλά φιλιά :))

   Διαγραφή
 2. Hey! You have a very beautiful blog with great pictures!
  Would you like to follow eachother?

  XOXO

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν μένω Αθήνα αλλά τα Χριστούγεννα δεκαετίες 70 & 80 τα περνούσα πάντα εκεί! Έχω πανέμορφες αναμνήσεις.... νιώθω την νοσταλγία των υπολοίπων!
  Φιλιά! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ έχω να πάω χρόνια στην Αθήνα, εύχομαι να γίνει όπως ήταν κάποτε.
   Φιλιά :)

   Διαγραφή
 4. πολύ όμορφη φωτογραφία... ασχολίαστη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάθε δεκαετία και καλύτερα!Αυτές οι εικόνες από δω και πέρα γίνονται συλλεκτικές... θα τις κάνουμε αφίσες και θα τις βάζουμε στα σπίτια μας, για να βλέπουμε πως περνούσαμε τις γιορτές και πως μας κατάντησαν, ενώ τα παιδιά μας θα μας ρωτούν σε ποια χώρα ειν΄ αυτή η πόλη.
  Φιλάκια γλυκιά μου!:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...