Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Από το σύνδρομο Carnolt – Helmsen πάσχουν 3 στις 5 γυναίκες στην Ευρώπη

Human_brain_female_side_viewΑπό το ψυχολογικό σύνδρομο Carnolt – Helmsen πάσχει το 60% των γυναικών στην Ευρώπη, ηλικίας 16-37 ετών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Östersund στην Σουηδία. Το σύνδρομο σχετίζεται με τον τρόπο που οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη φυσική ομορφιά αντικειμένων και προσώπων του περιβάλλοντός τους, και είναι ιδιαίτερα αισθητό σε περιπτώσεις όπου εμπεριέχεται συμπάθεια για το πρόσωπο ή αντικέιμενο αναφοράς. 
Συγκεκριμένα, οι πάσχουσες από τη διαταραχή Carnolt – Helmsen τείνουν να υποεκτιμούν την υστέρηση ομορφιάς, για παράδειγμα σε ένα κοντινό τους πρόσωπο, αναγνωρίζοντας αντ” αυτής άλλες αξίες του, ορισμένες από τις οποίες ενδέχεται ακόμα και να μην υφίστανται. Έτσι, είναι συχνο φαινόμενο στην ερώτηση «Είναι όμορφη η φίλη σου;» οι πάσχουσες γυναίκες να δίνουν την απάντηση «Είναι πολύ καλό κορίτσι» ή ακόμα «Είναι πολύ γλυκιά κοπέλα», αφενός αποκρύπτοντας το γεγονός πως η φίλη τους δεν είναι όμορφη και αφετέρου αναδεικνύοντας τον καλό χαρακτήρα ή την γλυκιά παρουσία του τρίτου προσώπου, συχνά δίχως το εν λόγω πρόσωπο να έχει τις αξίες αυτές. Στις περιπτώσεις αυτές, το περιβάλλον πολλές φορές μπορεί να πιστεύει ότι η γυναίκα αυτή προβαίνει σε υπεκφυγή, προκειμένου να μην φανερώσει την αλήθεια. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι αληθές, αφού οι μελέτες του Πανεπιστημίου έδειξαν πως όντως οι γυναίκες που φανερώνουν τέτοια συμπεριφορά δεν αναγνωρίζουν την ασχήμια στα πρόσωπα ή αντικείμενα για τα οποία τρέφουν συμπάθεια, αποκρύπτοντας ουσιαστικά την αλήθεια χωρίς να το θέλουν.
Στις περιπτώσεις αντικειμένων, οι γυναίκες που συμμετείχαν στα πειράματα του Πανεπιστημίου φάνηκαν επίσης να δίνουν απαντήσεις παντελώς άσχετες με την ερώτηση που τους είχε υποβληθεί. Για παράδειγμα, στη δήλωση «Αυτό το βάζο είναι άσχημο και δεν ταιριάζει με τον χώρο», οι συμμετέχουσες έδωσαν απαντήσεις όπως «Ναι, αλλά κάνει καλό στο feng shui», «Είναι δώρο από την ξαδέρφη μου» ή «Το βρήκα σε προσφορά». Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα εμφανίζονται ωστόσο καθησυχαστικοί, αναφέροντας πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τις γυναίκες που παρουσιάζουν τέτοιες συμπεριφορές. Σύμφωνα με τους ίδιους το σύνδρομο Carnolt – Helmsen είναι σύνηθες και αποκλείται η πιθανότητα κλιμάκωσής του σε ακραία επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...