Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Πρωταγωνιστές της ζωής ετών 100!

Πρωταγωνιστές της ζωής ετών 100!
Ποιος είπε ότι η ζωή τελειώνει στα 100; Υπάρχουν πολλοί αιωνόβιοι στον πλανήτη, που όχι απλώς επιβιώνουν, αλλά πρωταγωνιστούν κάνοντας ρεκόρ στους στίβους και εκπληρώνοντας παιδικά όνειρα!
Όταν ο άνθρωπος θέλει, όλα τα καταφέρνει – σε οποιαδήποτε ηλικία!

Ο πρώτος 100χρονος που τερμάτισε σε μαραθώνιο

Να τρέξεις σε έναν μαραθώνιο (δηλαδή περίπου 42 χιλιόμετρα) δεν είναι και λίγο πράγμα, πόσο μάλλον όταν έχεις συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Και όμως ένας Ινδός, ο Fauja Singh καταχωρίστηκε το 2011 ως ο πρώτος 100χρονος που κατάφερε να ολοκληρώσει έναν μαραθώνιο (τον αγώνα Scotiabank Toronto Waterfront Marathon). Τι και αν χρειάστηκε περισσότερες από οκτώ ώρες (έξι ώρες περισσότερο από τον Κενυάτη νικητή, ηλικίας 38 ετών) – εμείς άλλωστε μπορεί να μην τρέχαμε ούτε μερικά μέτρα. Το θέμα είναι ότι έσπασε ταυτόχρονα οκτώ ρεκόρ για την ηλικιακή του κατηγορία (αυτά των 100, 200, 400, 800 και 1.500 μ.). Ουσιαστικά το ρεκόρ Γκίνες του γηραιότερου μαραθωνοδρόμου του ανήκει, όμως ελλείψει επίσημου πιστοποιητικού γέννησης το τρόπαιο συνεχίζει να κατέχει ο Δημήτριος Ιορδανίδης, που έτρεξε στην Αθήνα το 1976 σε ηλικία 98 ετών.
Ο Singh εξήγησε ότι ξεκίνησε το… χόμπι του μαραθωνίου μετά τα 89 του χρόνια και απέδωσε τη γερή του κράση στη χορτοφαγική διατροφή, την αποχή του από ποτό και τσιγάρο και το καθημερινό περπάτημα ή τρέξιμο (μέχρι και 16 χιλιόμετρα). Όπως δήλωσε, το τρέξιμο τον κρατάει ζωντανό, ενώ την ίδια ώρα που τρέχει μιλάει στον Θεό. Το 2012 μετέφερε την ολυμπιακή φλόγα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο (σε ηλικία 102 ετών) συμμετείχε στον μαραθώνιο του Χονγκ Κονγκ (στον δρόμο των 10 χιλιομέτρων). Όπως είπε τότε, θα συνεχίσει να τρέχει για υγεία, ευχαρίστηση και φιλανθρωπικούς σκοπούς!

Στα 100 της πήρε απολυτήριο Δημοτικού και συνεχίζει στο Γυμνάσιο
Αιώνια ή αιωνόβια μαθήτρια; Ο τίτλος ανήκει στην Μεξικάνα Manuela Hernandez, η οποία το 2012 σε ηλικία 99 ετών ξαναγύρισε στα θρανία του δημοτικού σχολείου για να συνεχίσει τις σπουδές της από εκεί που τις άφησε ως παιδί, αφού αναγκάστηκε να μείνει στο σπίτι για να βοηθήσει τη φτωχική της οικογένεια στα οικιακά. Τον Ιούνιο του 2013, 100 ετών πλέον και με το απολυτήριο του Δημοτικού στο χέρι, δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει την μόρφωσή της και στο γυμνάσιο, αφού ανέκαθεν της άρεσε πολύ το σχολείο.

Μια αιωνόβια πενταθλήτρια
«Ποτέ δεν είσαι πολύ γέρος. Μπορείς πάντα να συμβάλλεις σε οτιδήποτε. Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο». Με αυτή τη φιλοσοφία στην καρδιά η ξεχωριστή Αυστραλέζα Ruth Frith ξεκίνησε στα 74 της να γίνει αθλήτρια κατορθώνοντας να σπάσει παγκόσμια ρεκόρ (στην κλάση της) όχι σε ένα και δύο αλλά σε πολλά αθλήματα: Σφαιροβολία, δισκοβολία, ακοντισμό, άρση βαρών, σφυροβολία, 100 μέτρα ταχύτητα, άλμα εις μήκος, τριπλούν. Η συμμετοχή της (2009) σε ηλικία 100 ετών στο Australian Masters Athletics Championships τη βρήκε σε πλήρη φόρμα. Έτσι η Ruth Frith έγινε η γηραιότερη γυναίκα που κέρδισε χρυσά μετάλλια και κατέκτησε παγκόσμια ρεκόρ στίβου (στην κατηγορία 100 – 104 ετών). Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε προς τιμή της κατά τη διάρκεια του αυστραλιανού πρωταθλήματος στίβου την παρουσιάζει ως μια ενεργητική γυναίκα, η οποία ασκείται πέντε ημέρες την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να συμβαδίσεις με τους ρυθμούς της. Το 2012, στα 102 της χρόνια, χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση για τοποθέτηση βηματοδότη – χωρίς να σκοπεύει να εγκαταλείψει το πολυάσχολο πρόγραμμά της. Ωστόσο δύο χρόνια πριν (2010) κατόρθωσε να εκπληρώσει το όνειρό της να επισκεφτεί την αρχαία Ολυμπία, να πατήσει το ιερό χώμα του αρχαίου σταδίου και να πετάξει τη σφύρα.  Ένα από τα μυστικά της; «Δεν προγραμματίζω καθόλου το μέλλον – παίρνω κάθε ημέρα όπως έρχεται. Οι αθλητές πρέπει να βάζουν στόχους, αλλά εγώ δεν έχω ποτέ».

Κάνει γιόγκα και σερφάρει στο διαδίκτυο στα 103 της
Η επίσης Αυστραλέζα Bet Holmes στην ηλικία των 103 ετών ξεκίνησε να μαθαίνει πώς να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή, αφού όπως δήλωσε «η εκμάθηση νέων πραγμάτων είναι σκέτη απόλαυση». Συμπληρωματικά εκπαιδεύεται και στη νοητική αριθμητική των Κινέζων και των Ιαπώνων, ενώ συνεχίζει να κάνει γιόγκα μέχρι αυτή την ηλικία. Μάλιστα, ως η πιο γυμνασμένη και καλοστεκούμενη στο γηροκομείο στο οποίο ζει, ανέλαβε να βοηθά άλλους…νεότερούς της ηλικιωμένους που δεν είναι σε θέση να φροντίζουν μόνοι τον εαυτό τους. Στόχος της είναι να φτάσει τα 110. Ίσως η ίδια και μια άλλη συντοπίτισσά της, που παίζει μανιωδώς πινγκ-πονγκ στα 101 της, έχουν βρει το μυστικό της μακρόβιας ζωής: Να έχεις ένα πάθος που να σε κρατά υγιή.

Πρωταθλήτρια κολύμβησης ετών 100
Η Marie Krafft Kelleher στα 60 της χρόνια απέκτησε πάθος με το κολύμπι. Χάρη σε αυτό το πάθος, κοντά στα 100 της γενέθλια έδρεψε δάφνες, ρεκόρ και εθνικούς τίτλους σε πισίνες των ΗΠΑ, στην κατηγορία 100-104 ετών. Δεν την ενδιαφέρουν όμως οι τίτλοι, κολυμπά γιατί αυτό την κρατά σε φόρμα.
Φυσικά για να προπονηθεί ξυπνούσε πολλές φορές πριν από το ξημέρωμα, αφού στη συνέχεια έπρεπε να δώσει το παρών στην οικογενειακή επιχείρηση την οποία διηύθυνε.

Αιωνόβιος ποδηλάτης
Το 2012 ήταν σίγουρα μια καλή χρονιά για τον αιωνόβιο Γάλλο ποδηλάτη Robert Marchand. Δεν είναι και μικρό επίτευγμα στα 100 σου χρόνια να κατακτάς το παγκόσμιο ρεκόρ ωριαίας ποδηλασίας (στην κατηγορία της ηλικίας σου) καλύπτοντας 24,25 χιλιόμετρα σε μια ώρα, λέγοντας μάλιστα και το ιστορικό «θα μπορούσα να είχα πάει και πιο γρήγορα, αλλά δεν ήθελα…». Το ποδήλατο υπήρξε εφηβική του αγάπη, στην οποία επέστρεψε στα 78 του. Προσπαθώντας να εξηγήσει την ανεξάντλητη ζωντάνια του (θυμίζει 55άρη) στους επιστήμονες δημόσιου ερευνητικού ινστιτούτου που τον παρακολουθούν, ο Robert Marchand είπε πως είναι μάλλον γενετικό θέμα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει στερήσει στον εαυτό του τίποτα (κρασί, φαγητό, γυναίκες) – αλλά πάντα με μέτρο. Όμως αθλείται έστω και λίγο κάθε ημέρα – αυτό θεωρεί ότι είναι το μυστικό. Ζώντας μόνος, οδηγώντας αυτοκίνητο και φροντίζοντας ο ίδιος το νοικοκυριό του, το 2012 κατέκτησε επίσης άλλον έναν στόχο: Να καταρρίψει το ρεκόρ των 100 χιλιομέτρων ποδηλασίας στην κλάση του. Golden Magazine

Πηγή: Πρωταγωνιστές της ζωής ετών 100! | Golden Magazine

5 σχόλια:

  1. Olá, boa tarde
    Achei muito boa essa sua postagem, pois temos que ter esse espírito mesmo dentro de nós, para termos uma qualidade de vida boa
    Estou convidando você a fazer parte do meu mosaico do parceiros, seria uma honra

    endereço do mosaico de parceiros abaixo

    ( http://www.riosul2012.com/p/mosaico-de-parceiros.html )

    Abraços,
    Trocyn Bão - Thiago

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να φτάσουμε στα χρόνια τους και να έχουμε τη μισή τους δύναμη και χαρά!!!
    Φιλάκια αμέτρητα!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο τους! Μακάρι να φτάσουμε κι εμείς τα χρόνια τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...