Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πεπονιού

Ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού είναι το πεπόνι. Πρόκειται για ένα δροσιστικό και ελαφρύ φρούτο.
Μία επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το πεπόνι μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, αναμειγνύοντας αιμοπετάλια με την γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού, συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει την συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτή η αντιπηκτική ιδιότητα του πεπονιού οφείλεται στην αδενοσίνη που περιέχει.
Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης (Phytother Res. 2005). Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις, καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.
Ακόμη, το πεπόνι είναι ο τέλειος σύμμαχος για να διατηρήσουμε την γραμμή μας ακόμη και να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα!
Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Εναλλακτική δράση», το πεπόνι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό φρούτο, καθώς εμφανίζει τις εξής ιδιότητες:
Έχει λίγες θερμίδες. Τα 100 γραμμ. πεπόνι έχουν μόλις 34 θερμίδες, ενώ είναι από τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα νερού -90%.
Αποτελεί φυσικό ελιξήριο για όμορφο δέρμα, καθώς περιέχει βιταμίνη C, που συμβάλλει μεταξύ άλλων στη σύνθεση του κολλαγόνου.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν ακόμη και την εικόνα της κυτταρίτιδας στο σώμα.
Μειώνει την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη και προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Συμβάλλει στην καλύτερη όραση και προστατεύει παράλληλα τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του.
Δίνει ενέργεια και διάθεση για καλοκαιρινές εξορμήσεις, με τις βιταμίνες Β1 θειαμίνη και Β3 νιασίνη να τονώνουν τον οργανισμό.

2 σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...