Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Καρπούζι: Ο «παρεξηγημένος» σύμμαχος της υγείας μας

Το καρπούζι είναι ο αναμφισβήτητα το πιο επιθυμητό φρούτο του καλοκαιριού, με την καλύτερη εποχή του να ξεκινά τον Ιούλιο και να φτάνει ως τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.
Το καρπούζι εμφανίζεται πολύ βαθιά στην ιστορία. Αναφέρεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο, αλλά παράλληλα το μετέφεραν μαζί τους σαν μια πρόσθετη πηγή νερού, κάτι που θεωρείται απολύτως λογικό αφού όλοι γνωρίζουμε την μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό.
Σήμερα εμφανίζεται σε σαλάτες, στα γλυκά του κουταλιού, σε παγωτά, σε αλκοολούχα ποτά και σε πολλές άλλες μορφές.

Το «παρεξηγημένο» καρπούζι και η υγεία μας
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες και γνώμες ειδικών που έχουν δημοσιευθεί, όλοι πρέπει να προσπαθούμε να καταναλώνουμε καθημερινά 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων. Εάν οι ποσότητες αυτές αυξηθούν, τα αποτελέσματα για την υγεία θα είναι σημαντικά. Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 9-10 μερίδων φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση μπορεί να έχει πολύ ευεργετικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στην υγεία των ανδρών. Για τις γυναίκες συστήνονται τουλάχιστον 6-7 μερίδες καθημερινά, ενώ για τα παιδιά και έφηβους τουλάχιστον 4-5 μερίδες.
Είναι προφανές ότι δεν αρκεί η ποσότητα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε όταν αυτή δε συνοδεύεται από την κατάλληλη ποιότητα. Και κάπου εδώ φτάσαμε στην ουσία του θέματος.
Πολλοί νομίζουν ότι το καρπούζι δεν είναι θρεπτικό όπως άλλα φρούτα και λαχανικά. Έτσι έχει επικρατήσει γενικά η άποψη ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη. Πράγματι, περίπου το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, ενώ η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο ανέρχεται στο 5%.
Η αιτία για την γλυκιά γεύση του καρπουζιού είναι ότι το σάκχαρο είναι η επικρατέστερη ουσία που του δίνει και τη γεύση του, σε αντίθεση με άλλα φρούτα που έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά όχι μόνο σε ζάχαρη, όπως το μήλο που περιέχει αναλογικά περίπου τη διπλάσια ποσότητα.
Ποιος, όμως, γνωρίζει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες;
Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή παρά τη γλυκιά γεύση που εύκολα μας ξεγελά. Ένα φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι περιέχει μόλις 40 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερόλη.
Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη, ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας, του πανικού και γενικότερα συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.
Το λυκοπένιο είναι μια από τις πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακά νοσήματα) και διάφορων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα), εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Ακόμη, στο λυκοπένιο οφείλεται το κόκκινο χρώμα φρούτων (π.χ. φράουλα) και λαχανικών (π.χ. ντομάτα). Επιπλέον, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία «cucurbocitrin» η οποία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.
karpouzi_dailyoneΤο καλοκαιρινό αυτό φρούτο δεν αποτελεί μόνο ένα γευστικό και θρεπτικό καρπό, αλλά και εξαιρετικό «φάρμακο». Ο χυμός, ή ζουμί, του καρπουζιού προκαλεί έντονη διούρηση λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης που περιέχει (ουσίες που συμμετέχουν στον κύκλο της ουρίας). Καθαρίζει άριστα το αίμα και τα νεφρά, μια διαδικασία εξαιρετικά ευεργετική για τον οργανισμό.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η θεραπευτική επίδραση που ασκεί το καρπούζι στις παθήσεις του ήπατος, όπως στις χρόνιες φλεγμονές (ηπατίτιδες), ενώ είναι αποτελεσματικό απέναντι σε κυστίτιδες, ουρηθρίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, ενώ με το συνδυασμό των πολύτιμων στοιχείων του απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Επίσης, ωφελεί πολύ αυτούς που πάσχουν από ίκτερο. Ίσως να ακούγεται παράξενο, αλλά και αυτοί που πάσχουν από διάρροια, όταν καταναλώνουν καρπούζι απαλλάσσονται έστω και προσωρινά από αυτή, ενώ ιδιαίτερα ωφέλιμος είναι ο χυμός καρπουζιού στα βρέφη που έχουν διάρροια.
Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει ακόμη και τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Στα πλαίσια μιας έρευνας, μετά από ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι, η δίψα, η πολυουρία και η φαγούρα εξαφανίζονται και η αναλογία σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική. Μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο, αφού αναφέραμε ότι το καρπούζι περιέχει ζάχαρη, όμως η διούρηση που προκαλεί αποβάλλει περισσότερη ποσότητα ζάχαρης από αυτή που περιέχει.
Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση καρπουζιού θα πρέπει να δείχνουν τα άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα. Το καρπούζι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση.
Συμπερασματικά, η άποψη ότι το καρπούζι περιέχει μόνο νερό και ζάχαρη καταρρίπτεται σε λίγες σειρές μετά από μια προσεκτικότερη ματιά των θρεπτικών στοιχείων που περιέχονται σε αυτό και μέσα από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αποτελεί εγγυημένο σνακ για απόκτηση ενέργειας, αποφυγή αφυδάτωσης και θωράκισης της ανθρώπινης υγείας.
Σχετικά με την αφυδάτωση, πρέπει να αναφέρουμε ότι τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σε άψογη κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...