Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΦΡΑΠΕ - ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ


Είναι ο δυνατότερος καφές, αφού η συνηθισμένη δόση περιέχει 400mg καφεΐνης. Δείχνει πανέμορφος και λαχταριστός με αυτό τον κρεμώδη αφρό και είναι ο ελληνικότερος όλων. Και αυτό γιατί πρόκειται για τρόπο παρασκευής του καφέ στιγμής που ανακάλυψε τυχαία ο Δημήτρης Βακόνδιος στη Θεσσαλονίκη το 1957 όταν χρειάστηκε καφέ και του έλειπε το ζεστό νερό. Αυτά όμως είναι λίγο ως πολύ γνωστά...

Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι τον άνθρωπο που πρώτος παρασκεύασε το φραπέ με τη σύγχρονη μορφή του. Ξέρουμε όμως τι έκανε. Χτύπησε αρχικά τις δόσεις καφέ και ζάχαρης με μικρή ποσότητα νερού προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό στο τέλος. Έτσι, δημιουργήθηκε ο γνωστός κρεμώδης αφρός. Αυτό, πρέπει να συνέβη αρκετά αργότερα από το 1957, πιθανόν στα ογδοντανωρίς. Μέχρι τότε, η ανάδευση γινόταν σε σέικερ με όλη την ποσότητα του νερού, δημιουργώντας ένα φτωχό αφρό που καθόταν μέσα σε μερικά λεπτά.

Υπάρχει όμως κι άλλος ένας αφανής ήρωας στην ιστορία του φραπέ. Είναι αυτός που ναι μεν χτύπησε σε σέικερ τις δόσεις με λίγο νερό αλλά πρόσθεσε και παγάκια. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, δοκιμάστε το. Η κρέμα σε καθε περίπτωση γίνεται καλύτερη απ' ότι με τα φραπεδομίξερ. Κι εκτός αυτού μπορείτε να προσθέσετε στο αρχικό μίγμα και το γάλα. Τα παγάκια στο σέικερ για κάποιο λόγο βοηθούν στο σχηματισμό κρέμας, που χωρίς αυτά είναι αδύνατο. Η κρέμα θα κάτσει σχετικά γρήγορα, αλλά όσοι πίνετε γάλα στον καφέ σας, τέτοια κρέμα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.
 
Πηγή: 3ystra.gr

photo credit: poolie via photopin cc

4 σχόλια:

  1. Καφέ δεν ήπια ποτέ..φραπέ όμως πίνω..και μου αρέσει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, και ειδικά άμα τον πετύχεις... είναι μούρλια!!!

      Διαγραφή
  2. Με πέτυχες διάνα... στο στοιχείο μου!Στον παραδοσιακό φραπέ και σε σέικερ!Μερικές φορές τον πίνω και το χειμώνα(με παγάκια!)Κάτι φρέντο, φρεντοτσίνο, καπουτσίνο κ.λ.π. δεν τα μπορώ με τίποτα!Είμαι μπανάλ τύπος!αχαχαχα!
    Όμορφη ενημέρωση μου ΄κανες!Αυτήν την ιστορία με την ανακάλυψη την έχω ακούσει σε διάφορες εκδοχές!Τ΄ όνομα μου διέφευγε!Πρέπει να του κάνουμε άγαλμα τ΄ ανθρώπου που το σκέφτηκε και τον απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα!χαχαχα!
    Πολλά φιλιά Irma μου!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μπανάλ και μπασκλασαρία!!! Φραπέ και ξερό ψωμί! Μάθαμε τώρα όλοι.. φρέντο καπουτσίνο και αηδίες... μη τρελαθώ!!
      Πολλά φιλιά :))

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...