Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αυτές οι τροφές δεν πεθαίνουν ποτέ

Στην εποχή μας έχουμε συνηθίσει στην ιδέα της «ημερομηνίας λήξης» και θεωρούμε δεδομένο ότι όλα τα τρόφιμα, μετά από κάποιο διάστημα είναι «για πέταμα».
Πράγματι, τα περισσότερα τρόφιμα αντέχουν για σχετικά μικρά διαστήματα και έπειτα, παίρνουν τον φυσικό δρόμο της αλλοίωσης.

Ωστόσο, υπάρχει μία ομάδα τροφών και συστατικών που μπορούν να αντέξουν για χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες (!), χωρίς να υποστούν καμία μεταβολή. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να διατηρηθούν σωστά, μακριά από «εξωτερικούς εισβολείς».

Το μέλι
Το μέλι, πέρα από τις γλυκαντικές και ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, είναι γνωστό και ως η τροφή που δεν σαπίζει ποτέ. Εφόσον διατηρηθεί σε κλειστό, καθαρό δοχείο το μέλι δεν παθαίνει τίποτα. Η μοναδική μεταβολή την οποία μπορεί να υποστεί, είναι το «ζαχάρωμα», το οποίο όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το μέλι είναι ακατάλληλο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το δοχείο σε χλιαρό νερό. Σε λίγο το μέλι επανέρχεται στη γνωστή, ρευστή μορφή του.

Η ζάχαρη
Η λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη δεν αλλοίωνεται, όσο κι αν μείνει στο ντουλάπι μας. Αρκεί να την φυλάσσουμε σε κλειστό (ει δυνατόν αεροστεγές) δοχείο για να την προφυλάξουμε από την υγρασία και τα έντομα. Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού.

Το αποφλοιωμένο ρύζι
Όλες οι ποικιλίες του αποφλοιωμένου ρυζιού αντιστέκονται στο χρόνο. Αν η συσκευασία έχει παραμείνει άθικτη και δεν έχει εκτεθεί σε υγρασία ή έντομα, το ρύζι είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Γι' αυτό και στις συσκευασίες δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης, αλλά υπάρχει η ένδειξη «ανάλωση, κατά προτίμηση πριν από». Προσοχή όμως! Το αναποφλοίωτο ρύζι δεν έχει την ίδια αντοχή.

Τα οινοπνευματώδη ποτά
Όλοι ξέρουμε ότι πολλά ποτά, όχι μόνο δεν «χαλάνε» με το πέρασμα του χρόνου, αλλά γίνονται πολύ καλύτερα. Τα ποτά που φυλάσσονται σε κλειστά μπουκάλια, σε δροσερό και σκιερό μέρος παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα. Το ίδιο δεν ισχύει για μπουκάλια που έχουν ανοιχτεί, καθώς σιγά-σιγά χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους.

Το καλαμποκάλευρο
Αυτό το πολύ θρεπτικό είδος αλευριού είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί σε δροσερό, σκιερό και ξηρό μέρος, μέσα σε κλειστό δοχείο.

Το λευκό ξύδι
Άλλο ένα τρόφιμο που δεν υποκύπτει στη φθορά. Το λευκό ξύδι, εφόσο διατηρηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, στη συσκευασία του, δεν αλλοιώνεται. Θα ξέρετε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι την τελευταία σταγόνα, όσος καιρός κι αν έχει περάσει από τη στιγμή που το αγοράσατε.

Το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
Είναι πολύ πιο σπάνιο και πολύ πιο ακριβό από τη συνθετική βανίλια που αγοράζουμε συνήθως. Όμως, το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, περιέχει αλκοόλ, που το κάνει σχεδόν... αθάνατο. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σούπερ μάρκετ, προτιμήστε αυθεντική βανίλια. Θα σας στοιχίσει κάτι παραπάνω, αλλά δεν θα την πετάξετε ποτέ!

Το αλάτι
Το πιο δημοφιλές καρύκευμα στον κόσμο, είναι και το πλέον μακρόβιο. Το επεξεργασμένο αλλά και το θαλασσινό αλάτι, μένει αναλλοίωτο όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γι' αυτό και χρησιμεύει και ως μέσο διατήρησης πολλών τροφίμων. Κάτι ήξεραν οι παππούδες μας που έφτιαχναν παστά ψάρια και κρέατα, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ψυγεία!

Πηγή:  spirospero.gr

9 σχόλια:

  1. Όλα τα προϊόντα που πραγματικά υγιή και καλής! <3 Μου αρέσει το μέλι, πολύ! <3 <3 <3 Μια αγκαλιά και ένα φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Ely! Σ' ευχαριστώ που μου αφήνεις πάντα ένα καλό σχόλιο. Πολλά φιλιά <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είπατε για μέλι και ήρθα!! Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου, σευ ευχαριστώ πολύ!Για κάποια γνώριζα ήδη για τα υπόλοιπα μόλις έμαθα! Πολλά φιλιά σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου! Σου εύχομαι κι εγώ μια πολύ καλή χρονιά - μια και δεν έχουμε πει - και σου στέλνω πολλά φιλιά (γαλλικά (!) αν τα προτιμάς) :))

      Διαγραφή
    2. αχαχαχχαχα τα γαλλικά φιλιά είναι για τον εκλεκτό μου!! είπαμε οτι γνωρίζω αλλα δεν σημαίνει οτι τα μοιράζω και παντού!!! Θα αρκεστώ στα απλά φιλικά φιλιά στο μάγουλο!! :) Καλή χρονιά να έχουμε

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενημερωτική η δημοσίευσή σου και χρήσιμη!
    Να ΄σαι πάντα καλά γλυκιά μου Irma!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Καλά, το μέλι ακόμη και να είχε ημερομηνία λήξης, δεν θα προλάβαινε να λήξει! Το τρώω με το κουτάλι της σούπας... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...