Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Παραδοσιακά πασχαλινά πιάτα από όλον τον κόσμο


Το Πάσχα έφτασε και μια από τις σημαντικότερες πτυχές του είναι φυσικά, το φαγητό. Τι καλύτερο από το να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου γύρω από ένα τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα; Από ψωμάκια μέχρι τσουρέκια και σούπες, οι Χριστιανοί τιμούν την πίστη τους στο τραπέζι με φαγητά που συμβολίζουν τα πάθη του Χριστού και όχι μόνο. Σαφώς η κάθε κουζίνα έχει τα δικά της παραδοσιακά πιάτα, το καθένα με τον δικό του συμβολισμό. Ακολουθούν παραδοσιακά πιάτα από διάφορα μέρη του κόσμου που θα σας κάνουν να πεινάσετε: 
Capirotada, Μεξικό
Η Capirotada είναι ένα είδος μεξικανικού ψωμιού με γέμιση από σταφίδες, κανέλα, γαρίφαλο και τυρί και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής την περίοδο του Πάσχα. Κάθε της υλικό συμβολίζει μια υπενθύμιση για τα πάθη του Χριστού. Τα γαρίφαλα είναι τα καρφιά στο Σταυρό, η κανέλα αντιστοιχεί στον ξύλινο Σταυρό και το ψωμί στο σώμα του ίδιου του Χριστού.


Fanesca, Εκουαδόρ
Η Fanesca είναι μια σούπα που σερβίρεται στο Εκουαδόρ την εβδομάδα πριν το Πάσχα. Περιέχει γάλα, κολοκύθες, φασόλια, δημητριακά, μπιζέλια, καλαμπόκι, αυγά και αλατισμένο βακαλάο. Σερβίρεται με εμπανάδας. 

Σταυρωτό Τσουρέκι, Ηνωμένο Βασίλειο 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, οι άνθρωποι παρακολουθούν τις Λειτουργίες στην Εκκλησία για να γιορτάσουν το θάνατο και την ανάσταση του Χριστού και να σηματοδοτήσουν  το τέλος της Σαρακοστής. Τα καταστήματα πουλάνε σταυρωτά  τσουρέκια  και σοκολατένια Πασχαλινά αυγά για να γεμίσει ο λαγός του Πάσχα το καλάθι του, εν αναμονή στους γύρους-βόλτες που θα κάνει για να παραδώσει τα αυγά  το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Αυτό συνήθως οδηγεί σε Πασχαλινό κυνήγι αυγών  για τα παιδιά.

Advocaat, Ολλανδία
Η μακροβιότερη πασχαλινή παράδοση της Ολλανδίας είναι το ποτό. Αυτό το έδεσμα έχει βάση το Μπράντι, περιέχει αυγά, ζάχαρη και είναι αρωματισμένο με μέλι και βανίλια. Το παρασκεύασμα αυτό μπορεί κανείς να το πιει, είτε να το προσθέσει σε πουτίγκες, όπως απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.  

Κουλουράκια, Ελλάδα
Ένα από τα παραδοσιακά και πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά που μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια. Αρωματισμένα με βανίλια και σε σχήμα πλεξούδας ή ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Παραδοσιακά παρασκευάζομαι μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και καταναλώνονται το Μεγάλο Σάββατο. 

Τσουρέκι, Ελλάδα
Το γνωστό μας τσουρέκι, αρωματισμένο με μαχλέπι και μαστίχα, είναι ο ελληνικός τρόπος εορτασμού του Πάσχα στο τραπέζι. Συχνά είναι διακοσμημένο με αυγά βαμμένα με κόκκινο χρώμα ώστε να συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Είναι ευρέως γνωστό εκτός από την Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Δυτικής και την Κεντρικής Ασίας. 

Kulich, Ανατολική Ευρώπη
Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως τη Σερβία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, καθώς και σε περιοχές της Ρωσίας, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί απολαμβάνουν το Kulich, ένα κέικ σε ψηλό κυλινδρικό σχήμα που περιχύνεται με λευκό γλάσο. Συνήθως διακοσμείται με λουλούδια και ευλογείται από έναν ιερέα. 

Μämmi, Φιλανδία 
Δεν νοείται Πάσχα στη Φιλανδία χωρίς mämmi. Πρόκειται για ένα μαλακό ψωμί αρωματισμένο με μελάσα και ξύσμα πορτοκαλιού και συνοδεύεται με μια γενναία ποσότητα γάλακτος ή κρέμας γάλακτος. 

 Colomba di Pasqua, Ιταλία
Παρόμοιο σε γεύση με το ιταλικό χριστουγεννιάτικο ψωμί panettone, το Colomba di Pasqua είναι ένα κέικ γεμισμένο με φρούτα γλασέ. Αυτό που το κάνει όμως, τόσο ιδιαίτερο είναι το σχήμα του, που αναπαριστά ένα περιστέρι, μιας και η ονομασία του σημαίνει «Περιστέρι του Πάσχα». 

Mona de Pascua, Ισπανία
Είναι ένα δημοφιλές πασχαλινό κέικ που σερβίρεται σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της Semana Santa (Μεγάλης Εβδομάδας). Η ζύμη του θυμίζει έντονα ντόνατ, είναι μεγάλο σαν καρβέλι ψωμί και στο κέντρο του συνηθίζεται να τοποθετείται ένα ή περισσότερα βρασμένα αυγά.

Chervil soup, Γερμανία
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι γνωστή ως «Πράσινη Πέμπτη» στη Γερμανία, όπου οι Γερμανοί παραδοσιακά μαγειρεύουν φαγητά με πράσινο χρώμα. Εκείνη τη μέρα, η σούπα από μυρώνια έχει την τιμητική της. Σε αυτή προσθέτουν κι άλλα πράσινα λαχανικά, όπως αρακά, σπανάκι κτλ.

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...