Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Λαχταράς γλυκό; Φάε σελινόριζα και θα σου περάσει!


Είναι μια μεγάλη, σφαιρική ρίζα με ανοικτό καφέ χρώμα (λευκή εσωτερικά) που στην κορυφή της φυτρώνει ένα μάτσο σέλινο – λίγο διαφορετικό από το συνηθισμένο. Ανήκει στην οικογένεια του καρότου και η πρασινάδα της συνήθως δεν τρώγεται, παρά μόνο η σάρκα της ρίζας. Η όψη της δεν είναι τόσο ελκυστική, όμως ζητάει επίμονα την προσοχή μας γιατί είναι αδίκως αγνοημένη. Όταν θέλουμε να κάνουμε αποτοξινωτική δίαιτα, μας κλείνει το μάτι, αφού έχει ήπια διουρητική δράση. Όμως το καλύτερο είναι ότι μας βοηθάει να συγκρατήσουμε τη λαχτάρα μας για γλυκά. Ακόμα, τα αντιοξειδωτικά της την κάνουν σύμμαχό μας κατά του καρκίνου των εντέρων και της αναιμίας.

Για γερά οστά

Η σελινόριζα ήταν γνωστή σε όλους τους αρχαίους λαούς, η ταυτότητά της όμως είναι μεσογειακή. Έχει λίγες θερμίδες (150/κιλό), πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, άμυλο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, νάτριο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, C, Κ. Ειδικά η βιταμίνη Κ που περιέχει έχει συνδεθεί με την υγεία των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Με αυτά τα εφόδια καταπολεμάει τη δυσκοιλιότητα, το άσθμα, την κατακράτηση υγρών, την ουρική αρθρίτιδα, την ημικρανία, τα νευρικά προβλήματα, την αϋπνία, την αναιμία και τις φλεγμονές (μαζί με λεμόνι), ενώ ωφελεί το δέρμα, το συκώτι, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα νεφρά. Επίσης το νάτριο που περιέχει είναι ευεργετικό.

Πώς να τη διαλέξεις

Καλύτερα να διαλέξεις ρίζες μεσαίου μεγέθους. Θα πρέπει να είναι βαριές για το μέγεθός τους και να μην έχουν μαλακά σημεία ή ρωγμές στη σάρκα τους. Η φρέσκια σελινόριζα είναι πάντα πιο τρυφερή.

Πώς συντηρείται

Στο ψυγείο έως δύο εβδομάδες, χαλαρά τυλιγμένη με πλαστική σακούλα για τρόφιμα.

Πώς μαγειρεύεται

Για να την ετοιμάσεις, πρώτα θα την απαλλάξεις από την πράσινη φούντα της. Θα αφαιρέσεις προσεκτικά την καφετιά φλούδα της (είναι σκληρή, τριχωτή, με πολλές σχισμές και γωνίες), όπως θα καθάριζες έναν ανανά. Τέλος, θα κόψεις τη λευκή, μαλακή σάρκα της σε μικρά κομμάτια. Επειδή μαυρίζει γρήγορα, αν θέλεις να διατηρήσει το λευκό της χρώμα μούσκεψε τα κομμάτια της σε χυμό λεμονιού.
Μαγειρεύεται θαυμάσια μαζί με πατάτες, σκόρδο και ελαιόλαδο (γίνεται σαν βελούδινος πουρές), ενώ μπορεί να δώσει ωραία γεύση σε χορτόσουπες. Ωμή, τριμμένη μαζί με καρότα και κόκκινο λάχανο (επίσης τριμμένα) δημιουργεί θαυμάσια σαλάτα – προσθέτοντας λίγη καρυδόψιχα και λαδολέμονο.

Πού χρειάζεται προσοχή

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σελινόριζας θα πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους, από όσους παίρνουν διουρητικά και από εκείνους που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή – σε αυτήν την περίπτωση καλύτερα να συμβουλευθούν κάποιον ειδικό. Golden Magazine

1 σχόλιο:

  1. Βρε, εσύ καλά τα λες, αλλά αν εγώ θέλω γλυκό... ΘΕΛΩ ΓΛΥΚΟ!!! Πάει και τελείωσε!!!
    ;-) χαχα!!!
    Φιλάκια, κούκλα μου!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...