Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012



ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά φαγητά και πάντα αναδεικνύουν την γεύση τους και νοστιμίζουν το φαγητό. Ίσως όμως η γνώση – και η φαντασία – μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα μερικές φορές. Δείτε τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε φαγητό και πειραματιστείτε φτιάχνοντας νέες γεύσεις.
Α
Άνηθος

Συνδυάζεται με καρότα, αρακά και αγκινάρες, αλλά και με ψάρια, κυρίως σε συνταγές που δεν περιέχουν ντομάτα. Προσθέστε τον σε κρύες πράσινες σαλάτες, όπως μαρουλοσαλάτα, σαλάτα με κολοκύθι και κρεμμύδι ή τουρσί. Ταιριάζει και σε σαλάτες με γιαούρτι (π.χ. γιαούρτι με παντζάρια), αλλά και σε κρύα πατατοσαλάτα. Χρησιμοποιήστε το ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό.
Ο άνηθος ταιριάζει μοναδικά με βραστές πατάτες ή πουρέ, καθώς και με άσπρα ψάρια. Μάλιστα, στις ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται ευρέως στις σαλάτες και στα φαγητά με ψάρι, γιατί εκτός από το ότι αρωματίζει τα πιάτα, διευκολύνει και την πέψη των τροφών.

Β
Βασιλικός
Η πιο διάσημη συνταγή του είναι η σάλτσα πέστο. Ταιριάζει, όμως, και με ντομάτες, μπιζέλια και κολοκυθάκια, ενώ γίνεται ωραίο ντρέσινγκ πάνω από λευκά ημίσκληρα ανάλατα τυριά (μοτσαρέλα, ημίσκληρο κατσικίσιο τυρί). Προσθέστε τον σε σούπες με βάση την ντομάτα (μινεστρόνε) και ρίξτε λίγες ψιλοκομμένες φούντες βασιλικού στη χορτόσουπα. Οι σεφ προτείνουν ψητές ντομάτες γκραντινέ με βασιλικό και μπισκότα από παρμεζάνα και βασιλικό.Εχει μία ιδιόμορφη γλυκιά μυρωδιά, καθώς και μεγάλα τρυφερά φύλλα που τραυματίζονται εύκολα. Ταιριάζει μοναδικά με τις ντομάτες, όπως και με τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια.
Ο φρέσκος βασιλικός συνδυάζεται ιδανικά με τυρί μοτσαρέλα, πατατοσαλάτα, κοτόπουλο ή πάνω σε φασόλια σαλάτα κ.α.
Επίσης το περίφημο «πέστο αλά Τζενοβέζε» είναι ένα είδος πολτού από βασιλικό, κουκουναρόσπορους και παρμεζάνα, ενώ οι περισσότερες από τις ωραιότερες σάλτσες για σπαγγέτι περιέχουν βασιλικό. 

Γ
Γλυκάνισος
Ταιριάζει σε πολλά κρέατα, σε σάλτσες, ενώ πολλοί το χρησιμοποιούν  στην παρασκευή ψωμιού και στα σιροπιαστά γλυκά.

Γαρύφαλλο
Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σιρόπια γλυκών, ταιριάζει με το μήλο σε οποιαδήποτε μορφή του και συνοδεύει ιδανικά συνταγές με κρέας. Δώστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί προσθέτοντας ένα καρφάκι γαρίφαλο. Ιδανικό και ως συνοδευτικό σε τσάι και αναψυκτικά.
Το γαρίφαλο νοστιμέυει όμως και τα μαγειρευτά μας κρέατα στην κατσαρόλα, σε σάλτσες και μαρινάτες.
Με γαρίφαλο φτιάχνουμε επίσης δυναμωτικά αφεψήματα και δίνουμε γεύση στο ρακόμελο!

Δ
Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο ταιριάζει με τα περισσότερα κρέατα, κυρίως με μοσχάρι, αρνί και χοιρινό, καθώς επίσης με κυνήγι και πουλερικά. Χάρη στην έντονη μυρωδιά του, αρωματίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα πιάτα σας. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ολόκληρα κλωναράκια στην κρεμμυδόσουπα και σε σάλτσες για αρνάκι και κατσίκι. Βέβαια, επειδή η γεύση του είναι ιδιαίτερα έντονη, πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες.

Δάφνη
Είναι ιδανικό μυρωδικό για σούπες και κοκκινιστό.
Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική σε σούπες, όσπρια (π.χ. φακές), σάλτσες κάθε είδους (ειδικά όμως ντομάτας και μπεσαμέλ), κρέατα, στιφάδο, ψάρια αλλά και στο τσάι. Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων.

Ε
Εστραγκόν 
Πρόκειται για ακριβό και πολύ ανώτερο ποιοτικά μυρωδικό. Ταιριάζει με λευκές σάλτσες που συνοδεύουν ψάρι.Το εστραγκόν έχει γλυκιά γεύση γλυκάνισου και ταιριάζει ιδανικά με ψάρια, πουλερικά, χοιρομέρι, εντόσθια και πιάτα αβγών. Επίσης δίνει νοστιμιά σε πράσινες σαλάτες και πατατοσαλάτες, ταιριάζει με κρύο σολομό ή πέστροφα και χρησιμοποιείται στη σάλτσα μπεαρνέζ.

Ζ
Ζαφορά ή Σαφράν ή Κρόκος
Το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου. Χρησιμοποιείται στις Ανατολίτικες και Μεσογειακές κουζίνες. Αρωματίζει και χρωματίζει τα πιάτα με ρύζι, τις σούπες, τα θαλασσινά, τα επιδόρπια και τα γλυκά. Λίγο σαφράν στην άκρη του κουταλιού αρκεί για να χρωματίσει τα πιάτα σας. Αν προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος, διατηρείται καλύτερα το άρωμα του. Αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα, το προσθέτουμε από την αρχή.
Ταιριάζει στα ζυμαρικά και το ρύζι, αλλά θα πρέπει πάντα να την ρίχνουμε στο τέλος του ψησίματος.

Θ
Θυμάρι
Ταιριάζει στο ψητό κρέας και κυρίως στο αρνί και το μοσχάρι, αντίθετα με το χοιρινό που του ταιριάζει καλύτερα η ρίγανη.

Κ
Κανέλα
Η κανέλα, αν και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρκετών φαγητών, τη συναντάμε πιο συχνά στη ζαχαροπλαστική. Ταιριάζει σε γλυκά -κυρίως σιροπιαστά και πίτες φρούτων-, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση και σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Συνδυάστε την, επίσης, με κοκκινιστά κρέατα.
Ταιριάζει σε κρέμες, γλυκά με μέλι ή με ξηρούς καρπούς, μπισκότα κανέλας. Συναντάται πολύ συχνά στην  ανατολίτικη κουζίνα  σε πικάντικα πιάτα με κρέας.

Κάππαρη
Δίνει γεύση στις σαλάτες σας. Θεωρείται, επίσης, ιδανική για σαλάτες λαχανικών με τόνο. Σε μορφή πολτού, χρησιμεύει ως βάση για σάλτσα πάνω από ψάρια φούρνου ή σοτέ. 

Κάρυ
Έχει μια ιδιαίτερη γεύση που μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς. Ταιριάζει ωστόσο με το ρύζι, τα ζυμαρικά καθώς επίσης και με τα κρεατικά.

Κορίανδρος (Κόλιανδρο)
Η γεύση του θυμίζει μείγμα φασκομηλιάς και φλούδας πορτοκαλιού. Οι αρωματικοί καρποί του συνδυάζονται με όσπρια και λάχανο. Δίνει γεύση στο ψωμί και το χρησιμοποιούμε και σε μερικά γλυκά. Ταιριάζει επίσης σε ψητά, το αρνί, το μοσχάρι και το ψάρι. Απαραίτητο συστατικό του κάρι.

Κρεμμυδάκι φρέσκο
Εκτός από τις σαλάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψάρια βραστά αλλά και σε κοκκινιστό κρέας.


Κρεμμύδι ξερό
Δίνει νόστιμη γεύση στο φαγητό, όταν βάλουμε στην κατσαρόλα που βράζει το φαγητό, ένα ολόκληρο καθαρισμένο κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει μερικά γαρύφαλλα.

Κύμινο
Είναι αρκετά «βαρύ» και πολλοί το αποφεύγουν. Ταιριάζει στα σουτζουκάκια και άλλα φαγητά ανατολίτικης κουζίνας.

Μαϊντανός

Η πιο αντιπροσωπευτική του χρήση είναι στη σαλάτα ταμπουλέ. Ταιριάζει με πατάτες, αλλά και με φαγητά που γίνονται γιαχνί ή στο φούρνο, με ψάρι πλακί ή αλά Σπετσιώτα. Προσθέστε μαϊντανό και στα φρέσκα φασολάκια. 
σως ένα από τα πιο αγαπημένα και εύχρηστα αρωματικά βότανα για τις σαλάτες, τις σούπες και τα ψάρια. 
Αν και στην αρχαία Ελλάδα δεν τον προτιμούσαν ιδιαίτερα, εντούτοις στη Ρώμη τον λάτρευαν. Μάλιστα, στις γιορτές φορούσαν στεφάνια από μαϊντανό για να αποφύγουν το μεθύσι! 
Στην Ευρώπη ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ευρέως στις διάφορες συνταγές και συγκεκριμένα οι Γάλλοι έχουν τη διάσημη «περσιλάντ», ένα ψιλοκομμένο μείγμα μαϊντανού και σκόρδου, που προστίθεται πάνω σε όλες τις παρασκευές κρεάτων και στις τηγανητές πατάτες.
Ακόμη, ο μαϊντανός χρησιμοποιείται για την παρασκευή κύβων, ενώ το περίφημο «ζαμπόν περσίγ» αποτελείται από κομμάτια χοιρομέρι μέσα σε σφιχτό ζελέ, καταπράσινο από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εάν θέλουμε να δώσουμε στα ψητά ψάρια μας μία ξεχωριστή γεύση, τότε βάζουμε ένα ματσάκι μαϊντανό σε ένα μπουκάλι με ελαιόλαδο και το ανακινούμε καλά πριν το περιχύσουμε στα ψάρια. 
Ακόμη, η φρεσκάδα του μαϊντανού διώχνει με τον καλύτερο τρόπο τη δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου και του κρεμμυδιού από την αναπνοή μας. 

Μάραθος
Είτε σε φρέσκια είτε σε ξηρή μορφή ταιριάζει με όλα τα ψάρια, τα κρέατα και τα πουλερικά που θα ψηθούν είτε στην κατσαρόλα είτε στο φούρνο. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί ωμό με τις σαλάτες που έχουν σαν βάση το ψάρι ή το κρέας.
Είναι πιο αρωματικός από τον άνηθο και ταιριάζει πολύ με σαλάτες θαλασσινών (κυρίως με γαρίδες και κυδώνια).
Χρησιμοποιείται τόσο ως χόρτο όσο και για τους σπόρους του και εκτός από μάραθο, το συναντάμε και ως αγριομάραθο ή αμαραθιά. Παλιά οι Κινέζοι και οι Ινδοί θεωρούσαν το μάραθο αντίδοτο για τα δαγκώματα των φιδιών και των σκορπιών, ενώ οι Αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν σύμβολο επιτυχίας.
Το μάραθο χρησιμοποιείται ψιλοκομμένο στις σαλάτες, σε διάφορες σάλτσες και συνδυάζεται με ψάρια και συνταγές με ρύζι.
Λίγα μικρά κλωνάρια είναι απαραίτητα για μπουγιαμπέσα και σαρδέλες, ενώ αν βράσουμε τις φρέσκιες καραβίδες σε νερό με άφθονο μάραθο, θα πάρουν μία εκπληκτική, πολύ λεπτή γεύση. Επίσης, με μάραθο αρωματίζονται οι ελιές, τα τουρσιά και το ξίδι που φτιάχνονται στο σπίτι, ενώ ο μαραθόσπορος μπορεί να προστεθεί στο ψωμί, αλλά και στο γαρνίρισμα των φαγητών.
Στη φαρμακευτική πάλι, χρησιμοποιείται για τον πόνο των ματιών, της κυστίτιδας και των αρθριτικών, ενώ προφυλάσσει από τη γρίπη, το βήχα, το άσθμα, τις στομαχικές διαταραχές και τη ναυτία.


Μαστίχα
Μοναδικό προϊόν της Χίου. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στα γλυκά, αμυγδαλωτά, σιροπιαστά και τσουρέκια.  Η μαστίχα συνδυάζεται εξαιρετικά με το λεμόνι.

Μέντα
Συνοδεύει θαυμάσια τις σαλάτες, τα κοκτέιλ, γλυκά σε μορφή κρέμας καθώς και παγωτά.

Μοσχοκάρυδο

Ταιριάζει με τα ζυμαρικά, μπορούμε να ρίξουμε σε άσπρες σάλτσες και μπεσαμέλ αλλά και σε κοκκινιστό κιμά, καλύτερα προς το τέλος του μαγειρέματος.
Δίνει φινέτσα σε πατάτες και πουρέ, λευκές σάλτσες, σε ψητά, ραγού και επιδόρπια όπως κομπόστες μήλων ή αχλαδιών.

Π
Παπαρουνόσπορος

Ο παπαρουνόσπορος ταιριάζει πολύ σε κέικ, μπισκότα και κρέμες, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση στο σπιτικό ψωμί.Ταιριάζει επίσης με τα εσπεριδοειδή, τις σαλάτες και τα ζυμαρικά. Έχει πικάντικη γεύση που θυμίζει εκείνη της καρύδας.

Πάπρικα
Αναδεικνύει τα ψητά, πουλερικά, τα ψάρια και τα λαχανικά. Είναι πολύ γευστική με τις τηγανητές πατάτες ή στον φούρνο και στα πιάτα με αυγά. Υπάρχει πάπρικα γλυκιά, καυτερή και καπνιστή.


Πιπέρι 
Ταιριάζει σε όλα τα μαγειρευτά φαγητά και τις γλυκές σάλτσες, είτε σε μορφή κόκκων, είτε κοπανισμένο

Πιπέρι λευκό
Ώριμο πιπέρι που αποφλοιώνεται. Λιγότερο δυνατό με πολύ χαρακτηριστικό άρωμα. Ταιριάζει με λευκές σάλτσες και θαλασσινά.

Πιπέρι μαύρο
Είναι το πιο γνωστό μπαχαρικό. Το άρωμα του είναι οξύ διαπεραστικό και ερεθιστικό στη μύτη και η γεύση πολύ καυτερή. Ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά γιαυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική.

Πιπέρι πράσινο
Το μαύρο, λευκό και πράσινο πιπέρι είναι ο καρπός του ίδιου φυτού σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης. Το πράσινο πιπέρι είναι ελαφρώς λεμονάτο κατάλληλο για ψάρια, σούπες και μίγματα λεμονάτα.

Πιπέρι ροζ
Δεν έχει σχέση με τα πιπερώδη αλλά με το σχίνο. Κατάγεται από το Περού. Έχει πικάντικη, ρετσινώδη γεύση, κατάλληλο για σαλάτες και ψάρια. Τελευταία θα το δείτε σε γλυκά σοκολάτας και σε κοκταίηλ.

Πιπέρι του Σετσουάν
Πήρε το όνομα του από μια περιοχή της νοτιοανατολικής Κίνας. Έχει πολύ σύνθετο άρωμα και γεύση που θυμίζει κάτι από λεμόνι, μέντα, γλυκάνισο και ρετσίνι. Βασικό της κινέζικης κουζίνας και του μίγματος «5 μπαχαρικών». Ταιριάζει σε σάλτσες για θαλασσινά ενώ χρησιμοποιείται σε γλυκά και σοκολάτες.

Σ

Σκόρδο
Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται «μπηγμένο» σε τομές που έχουμε κάνει στο αρνί ή το κρέας που ψήνουμε ή μαγειρεύουμε κυρίως ψητό της κατσαρόλας. Ταιριάζει επίσης (ψιλοκομμένο) σε ωμές σαλάτες λαχανικών.

Τ
Τζίντζερ Πιπερόριζα
Έχει πιπεράτο και λεμονάτο άρωμα. Η αποξηραμένη ρίζα του τζίντζερ χρησιμοποιείται για γλυκίσματα, επιδόρπια , μαρινάδες και λεμονάτα. Το φρέσκο τζίντζερ δίνει  το μοναδικό του άρωμα στα λαχανικά, στο κρέας, στα πουλερικά, στα ψάρια, στις σούπες και το ρύζι. Έχει χρήση στην αρωματοποιία και την ποτοποία (οι Κερκυραίοι χρησιμοποιούν την πιπερόριζα για να φτιάξουν το χαρακτηριστικό ποτό τους τη τζιτζιμπύρα). Μπορεί να αρωματίσει το τσάι ή τα ροφήματα σας.
Μπορείτε να το βρείτε σε σκόνη, ως τουρσί (που χρησιμοποιείται στο σούσι) ή γλασέ (καραμελωμένο). Με το τουρσί αρωματίστε λάδια, βάλτε το στη σαλάτα, χρησιμοποιήστε το για μαρινάρισμα ή προσθέστε το σε ρόφημα με λεμόνι, νερό και λίγο μέλι. Βάλτε το ψιλοκομμένο και λίγο τηγανισμένο πάνω από σαλάτα ή βράστε ζωμό από τζίντζερ και προσθέστε το σε κρέατα ή κοτόσουπα. Συνδυάζεται ωραία με χυλούς, ενώ δίνει άρωμα και στις κολοκυθόπιτες. Ταιριάζει πολύ και σε κέικ, μπισκότα και γλυκά. 

Τσίλι
Δώστε εξωτική γεύση σε σάλτσες και σαλάτες προσθέτοντας λίγο τσίλι. Συνδυάστε το με χοιρινό κρέας ή σολομό και μαρινάρετε αρνίσια παϊδάκια με τσίλι και γιαούρτι. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα πιάτα, ρίξτε μικρή ποσότητα σε σούπα από πιπεριές. Ταιριάζει, επίσης, σε φασόλια με κόκκινο κρέας (ραγού) και σε ζυμαρικά.

Τσίλι πιπεριά
Δυνατή πιπεριά και πικάντικη. Βασικό συστατικό για τη σκόνη κάρι, τη σάλτσα τσίλι  και το ταμπάσκο. Θα το συναντήσουμε σε πιάτα με κρέας ή  λαχανικά, στο βραστό, σε πίτσα και σε μεξικάνικα φαγητά. Το προσθέτουμε μετά το μαγείρεμα γιατί αν μαγειρευτεί πικραίνει.

Φ
Φασκόμηλο
Ταιριάζει με το χοιρινό και το κοτόπουλο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα όσπρια, ή και στον λαγό.











8 σχόλια:

  1. Τα αγαπημένα μου μπαχαρικά είναι η κανέλα και το μοσχοκάρυδο, δεν υπάρχει κοκκινιστό φαγητό που δε τα προσθέτω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λατρεύω το μοσχοκάρυδο Χριστίνα, το βάζω και στη μπεσαμέλ και κάνει το παστίτσιο γευστικότατο :)

      Διαγραφή
  2. Τέλειο άρθρο!! Το κρατάω σελιδοδείκτη!! Τα περισσότερα τα ήξερα και τα χρησιμοποιώ σωστά απ 'ότι είδα!! Αυτό που με παραξένεψε είναι πως μπορούμε να αρωματίσουμε με γαρύφαλλο το τσάι μας! Σίγουρα θα το δοκιμάσω!!
    Καλό σ/κο να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ που σου φάνηκε χρήσιμο Ταέλια. Ειδικά το τσάι του βουνού είναι φανταστικό με γαρύφαλλο και κανέλλα. Υπέροχο άρωμα!! Καλό μήνα νάχουμε όλοι :)

      Διαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση ευχαριστούμε! Καλό μήνα με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σε σένα Κατερινάκι. Υγεία πνευματική, σωματική και ψυχική :)

      Διαγραφή
  4. Δεν ξερεις ποσο κατατοπιστική μου φάνηκε αυτή η αναρτηση σου!
    την τυπωσα μαλιστα για να την εχω στην κουζινα!
    ευχαριστω πολύ και καλως σε βρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία! Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμη. Καλώς ήρθες :)

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...