Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η διατροφική αξία της κολοκύθας

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. 

 Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

 Αποτελεί τον πρωταγωνιστή του Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, αλλά και νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές. Η κολοκύθα όμως, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, είναι επίσης μια υγιεινή τροφή που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
Η διατροφική σύνθεση της κολοκύθας
Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή: Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Επίσης, οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.
Πρωτεΐνη: Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το έλαιό τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες ή φυτικά λιπαρά οξέα και η χημική σύνθεσή τους είναι η ίδια όπως η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη στο σώμα και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος και προωθούν την υγιή και όμορφη επιδερμίδα, τη βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου και άλλα οφέλη για την υγεία.

Βιταμίνη Α: Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά.
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C στις κολοκύθες, προσφέρει επίσης προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
Μαγνήσιο: Τόσο η σάρκα, όσο και οι σπόροι της κολοκύθας, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.
Κάλιο και ψευδάργυρος: Η κολοκύθα έχει επίσης κάλιο και ψευδάργυρο. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή, πλούσια σε κάλιο, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα για τα άτομα με κίνδυνο για οστεοπόρωση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί την αναπαραγωγική υγεία.
Ίνες: Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  Οφέλη για την υγεία
Καρκίνος του προστάτη: Οι προστατευτικές ενώσεις που υπάρχουν στους σπόρους κολοκύθας και ονομάζονται φυτοστερόλες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Συρρικνώνουν τον προστάτη και διεγείρουν την έκκριση χημικών ουσιών που προστατεύουν ενάντια στη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα υψηλά επίπεδα DHT, μπορεί να προκαλέσουν διεύρυνση των αδένων του προστάτη.
Αντιφλεγμονώδη δράση: Η Βήτα καροτίνη που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Οι κολοκύθες παρέχουν άμεση ανακούφιση στη φλεγμονή, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Καλή για την επιδερμίδα: Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και για να κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
Αποτρέπει το σχηματισμό πετρών στα νεφρά: Καταναλώστε 5 έως 10 γραμμάρια σπόρους κολοκύθας κάθε μέρα καθώς διεγείρουν τα νεφρά και εμποδίζουν τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου.


 Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Καταπολεμά την κατάθλιψη: Η σάρκα κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη.
Θεραπεία από παράσιτα: Σε διάφορους πολιτισμούς κυρίως την Κίνα, οι κολοκύθες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από κεστώδη και άλλα παράσιτα.
Διουρητική δράση: Οι κολοκύθες είναι φυσικά διουρητικά και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και ανεπιθύμητων αποβλήτων από το σώμα, αφήνοντας μας ανανεωμένους και υγιείς.
Με τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, δεν αποτελεί κατάπληξη το ότι η κολοκύθα συμπεριλαμβάνεται στις «Υπερτροφές». Κρατήστε τη σάρκα και τους σπόρους της και χρησιμοποιήστε τα σε διάφορες συνταγές. Μπορείτε να τη συντηρήσετε έως και 6 μήνες, αφού το σκληρό της κέλυφος την κάνει ιδιαίτερα ανθεκτική. 

Πηγή: clickatlife



13 σχόλια:

  1. Μπράβο της η κολοκύθα!!!! και δεν της το είχα.
    την Δευτέρα θα ψάξω στη λαική μήπως βρώ.
    μπράβο και εσένα για την έρευνα που έκανες.
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία, καλώς ήρθες και να σου ζήσουν τα εγγονάκια! Τουλάχιστον τα μανάβικα είναι ντίγκα στις κολοκύθες γιατί τώρα είναι η εποχή τους! Κι εγώ γι' αυτό το έψαξα, για να δω αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ, γιατί γενικά πιστεύω ότι είναι αρκετά "μπελαλίδικη".
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  2. η κολοκύθα έχει υπέροχη γεύση, κάντε τη πουρέ, γλυκό του κουταλιού και πολλά πολλά ακόμη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα καλή σου μέρα! Αν σου πω ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα ασχοληθώ μαζί της, θα το πιστέψεις; Όταν την μαγειρέψω θα σας πω τα αποτελέσματα...

      Διαγραφή
  3. Χαρούμενη καλημέρα!Την κολοκύθα γενικά δεν την τρώμε(από πίτες πλην της χορτόπιτας δεν...), αλλά τα κολοκυθάκια(όπως και να τα κάνουμε) τα λιανίζουμε.Φέτος φυτέψαμε αρκετά απ΄ αυτά... αφού δώσαμε και σ΄ άλλους.Πιστεύω ότι κι αυτά θα ΄χουν τα ίδια συστατικά.Πάντως η ανάρτησή σου ήταν πολύ χρήσιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγκαθάκι!! Δυστυχώς για να μην κάνω και την πολύξερη, δεν ξέρω να σου απαντήσω! Μπορεί να έχουν την ίδια διατροφική αξία, μπορεί και όχι. Πάντως το ότι κατάφερες να βγάλεις πολλά κολοκυθάκια και να μοιράσεις και στη γειτονιά είναι πολύ θετικό. Εγώ ό,τι φύτεψα περιμένω ακόμα να φυτρώσει...
      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  4. Κολοκύθα είναι ένα φρούτο με πολλές ιδιότητες! Η καλή υγεία σε ένα λαχανικό! Μου αρέσει αυτό το άρθρο! Ένα χαιρετισμό και μια καλή μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κολοκύθα για μένα ανέκαθεν σήμαινε κολοκυθόπιτα γλυκιά (σιροπιαστή, με μπόλικη κανέλα), ίσως και τα δυο τελευταία χρόνια και κολοκυθόσουπα με πράσο (τέλειος συνδυασμός). Είναι ένα φρούτο που πολύ το συμπαθώ, και έχω πάντα σακουλάκια με κυβάκια στην κατάψυξη. Αλλά δεν το ήξερα ότι έχει τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Τώρα την αγαπώ περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Πελαγία! Ξέρω ότι με την κολοκύθα μπορείς να φτιάξεις και γλυκά και φαγητά (αλμυρά). Πρώτη φορά ασχολούμαι μαζί της, θα ψάξω να δω πως θα την φτιάξω. Όσο για την ιδέα σου που έχεις σακουλάκια στην κατάψυξη, πολύ καλή!!
      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  6. μου αρέσει πολύ η γλυκιά κολοκυθόπιτα!! μου θυμίζει το χωριό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ευάκι! Εμένα πάλι δεν μου θυμίζει τίποτα, γιατί πρώτη φορά θα την φτιάξω και θα δοκιμάσω! χαχαχα :)

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...