Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Σπιτικές γκοφρέτες σοκολάτας!

Στα περισσότερα σπίτια που υπάρχουν παιδιά, σε κάποιο «μαγικό ντουλάπι» όλο και κάποια γκοφρέτα θα έχουμε φυλαγμένη. Ας τις φτιάξουμε με τα χεράκια μας με μια εύκολη και γρήγορη συνταγή.

300 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
1 βιτάμ
3 κ.σ. μέλι
1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
1 φλιτζάνι νιφάδες ρυζιού (δημητριακά για παιδιά)
1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
300 γρ. λιωμένη κουβερτούρα (για την επικάλυψη).

Σε ένα κατσαρολάκι και σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι
Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στη σοκολάτα
Προσθέτουμε τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μέτριο πυρέξ που έχουμε στρώσει πρώτα λαδόκολλα και το απλώνουμε καλά με ένα κουτάλι.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να παγώσει.
Αναποδογυρίζουμε το γλυκό στο πάγκο κοπής, αφαιρούμε την λαδόκολλα και κόβουμε με μαχαίρι τις γκοφρέτες σε μικρά μακρόστενα κομμάτια.
Βουτάμε το κάθε κομμάτι στην λιωμένη κουβερτούρα και τοποθετούμε σε λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν.

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

DIY: τονωτικό σπρέι για δροσερή επιδερμίδα


Η επιδερμίδα κυρίως αυτή την εποχή χρειάζεται συνεχή ενυδάτωση και τόνωση. Μπορείτε να φτιάξετε με φυσικά προϊόντα, ευεργετικό toner. Είναι δροσιστικό, αναζωογονητικό και αρκετά μυρωδάτο.
Υλικά
  • 1 φακελάκι
  • 1/2 αγγούρι
  • 1 κ. σ. gel aloe vera
  • αιθέριο έλαιο πιπερόριζας (προαιρετικά)
  • 1 μικρό μπουκαλάκι spray
Βράστε νερό και βουτήξτε το φακελάκι τσαγιού. Αφήστε το ώσπου να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλτε το στο ψυγείο. Ύστερα, αφού ξεφλουδίσετε το αγγούρι, πολτοποιήστε το και στραγγίξτε το καλά. Κρατήστε σε ένα μπολ τα υγρά του. Μόλις κρυώσει το τσάι, προσθέστε το 1/4 στο μπουκαλάκι και ρίξτε το χυμό αγγουριού, την αλόη και το αιθέριο έλαιο. Ανακατέψτε καλά το υγρό πριν ψεκαστείτε.

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Πράσινη σαλάτα με φακές, χουρμάδες και πασατέμπο

Υλικά
2 φλιτζάνια γαλλική σαλάτα, ρόκα και κόκκινη λόλα
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζάνι φακές βρασμένες

1 φλιτζάνι καλαμπόκι,
6 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι κομμένους σε κομμάτια
2κουταλιές της σούπας πασατέμπο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές και τις στραγγίζουμε. Σε μια σαλατιέρα ή ένα βαθύ μπωλ τοποθετούμε τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις φακές, το καλαμπόκι και τους χουρμάδες και τον πασατέμπο. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι και λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. 

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Κάνε τα πόδια σου σούπερ απαλά με αυτό το γλυκό scrub!


Η μέρα που θα βγάλεις τα πόδια σου σε κοινή θέα έρχεται. Αν είσαι ανασφαλής με το πώς δείχνουν αυτά, σου έχουμε την τέλεια λύση. Κάνε αυτο το εκπληκτικό scrub και θα τα δεις αμέσως να γίνονται σούπερ απαλά!

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς…

100 γρ. ζάχαρη, 30 γρ. ελαιόλαδο, 15 γρ. λάδι αμυγδάλου, 7 γρ. βιταμίνη E, 6 γρ. βρώμη ψιλοκομμένη και 1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (τα υλικά είναι για 2-3 scrub)

Σε ένα μπλέντερ χτύπησε τη βρώμη και ανακάτεψέ την με τα υπόλοιπα υλικά. Συνέχισε να προσθέτεις ελαιόλαδο μέχρι να γίνει σαν πάστα. Τρίψε με το μείγμα τα πόδια σου κάνοντας κυκλικές κινήσεις για περίπου 1 λεπτό. 

Έπειτα άφησέ το στα πόδια σου για 10 λεπτά και ξέπλυνε καλά. 

Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Σοκολατένιο κουλούρι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού


Τι σχόλιο να κάνει κανείς για έναν τέτοιο σοκολατοσυνδυασμό? Απλά, δοκιμάστε το!

1 φύλλο σφολιάτας
400 γρ. μερέντα
30 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. μπισκότα digestive τριμμένα
50 γρ. σουσάμι για πασπάλισμα
1 ασπράδι αβγού για επάλειψη

Τρίβουμε τα μπισκότα στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας στο τραπέζι και με μαχαίρι κόβουμε 4 ίσιες λωρίδες, κάθετα στη μεγάλη πλευρά.

Στο μπολ με τα τριμμένα μπισκότα, προσθέτουμε τη μερέντα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Με κουτάλι της σούπας παίρνουμε λίγο απ’ το μείγμα της σοκολάτας και απλώνουμε κατά μήκος την κάθε λωρίδα απ’ το φύλλο σφολιάτας. 

Αφήνουμε λίγο περιθώριο στο πάνω μέρος για να κλείσουμε το φύλλο χωρίς να χυθεί έξω η σοκολάτα.

Φέρνουμε τις δύο άκρες προς το κέντρο και αρχίζουμε και τυλίγουμε κυλινδρικά για να σχηματιστεί το κουλούρι. Κάνουμε το ίδιο για τις υπόλοιπες λωρίδες. Με πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία, για να μη φουσκώσει η σφολιάτα κατά το ψήσιμο.

Χτυπάμε το ασπράδι και με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια κάθε κουλουριού.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαμαρίνα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο C για περίπου 25-30 λεπτά.

Σάββατο, 16 Μαΐου 2015

Αντιηλιακό από τα χεράκια σας


Προστατευτείτε από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, δημιουργώντας το δικό σας σπιτικό αντιηλιακό που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου. Πρόκειται για μια πιο οικονομική λύση που έχει δείκτη προστασίας 8, αφού η αντηλιακή προστασία των λαδιών είναι αθροιστική. Δεν περιέχει όμως ίχνος τιτανίου, μαυρίζει αρκετά και συγχρόνως προστατεύει το δέρμα.
Κανονικά η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα και πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν από την έκθεση μας στον ήλιο και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του μετά από λίγη ώρα και ανά τακτά διαστήματα, αρκετές φορές μέσα στη διάρκεια της ίδιας ημέρας.
  • Θα χρειαστείτε:
– 2 κάψουλες βιταμίνης Ε
– 1 κουταλιά λάδι καλέντουλας
– 2 κουταλιές εκχύλισμα ή λάδι τριαντάφυλλου
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
– 2 κουταλιές της σούπας σιτέλαιο
– 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
– 3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  • Τρόπος παρασκευής:
Βάλτε στο μίξερ όλα τα έλαια και χτυπήστε τα για λίγο. Στη συνέχεια προσθέστε την βιταμίνη ανακατεύοντας ελαφρά και τέλος, αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα μπουκάλι με ετικέτα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ζεσταίνοντας πολύ ελαφρά τα λάδια και χτυπώντας τα επίσης για λίγο θα πετύχετε καλύτερη ομογενοποίηση του μείγματος.

Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Κέικ αλμυρό με γιαούρτι, καρότο, κεφαλοτύρι και δυόσμο


Ένα αφράτο κέικ, ότι πρέπει για πρωινό ή κολατσιό των παιδιών στο σχολείο αλλά και δικό σας. Απλώς τυλίξτε το σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ρίξτε το στην τσάντα!

Υλικά για ένα ταψάκι Διαμ: 26εκ.

  • 3 αβγά
  • 125γρ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ.)
  • 150γρ. κεφαλοτύρι ξυσμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 15 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C πάνω κάτω. Ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και αφήνετε το τηγάνι εκτός φωτιάς.
  2. Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε τα αβγά και τα χτυπάτε ελαφρά μαζί με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα.
  3. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το ξυσμένο τυρί, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα καρότα, το δυόσμο, τον άνηθο και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι διαμέτρου 26εκ. και ψήνετε το κέικ για 40-50 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο ενδιάμεσα.
  4. Ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα και το σερβίρετε χλιαρό ή και κρύο κόβοντας κομμάτια και γαρνίροντας, αν θέλετε με φυλλαράκια δυόσμου και ντοματίνια κομμένα στη μέση.

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Το τσάι βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου


Το τσάι εκτός από χαλαρωτική επίδραση στον οργανισμό, φαίνεται να βελτιώνει και τις πνευματικές επιδόσεις του ανθρώπου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutritional Neuroscience.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ διαπίστωσαν ότι η νευρολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου αυξανόταν αξιοσημείωτα περίπου μισή ώρα μετά την κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού, περιλαμβανομένων και των διαδικασιών της μνήμης και της λήψης αποφάσεων.

Αν και προς το παρόν παραμένει ασαφές ποια συστατικά του τσαγιού ευθύνονται για την επίδραση αυτή, παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει τον ρόλο των φλαβονοειδών, τα οποία δεν επηρεάζονται από τη προσθήκη γάλακτος στο ρόφημα.

Τα φλαβονοειδή είναι ήδη γνωστό ότι συντελούν στον έλεγχο της φλεγμονής στον οργανισμό, προάγουν την αγγειακή λειτουργία και περιορίζουν τις θρομβώσεις.

Οι βρετανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Έντουαρντ Όκελλο κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα καθώς μελετούσαν την επίδραση του τσαγιού σε διάφορες νευρολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Ζήτησαν από οκτώ εθελοντές να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι, πράσινο ή μαύρο, και στη συνέχεια μέτρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες μέσω ειδικών ηλεκτροδίων που είχαν προσκολλήσει στα κρανία των εθελοντών εντόπισαν τρεις τύπους εγκεφαλικών κυμάτων (α, β και θ) που είχαν αυξηθεί εκτός μιας ώρας από την κατανάλωση του τσαγιού. Μάλιστα η αύξηση των ηλεκτροκυμάτων θ αυξανόταν σημαντικά μεταξύ 30 λεπτών και μιας ώρας από την κατάποση του ροφήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι προήγαγαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία σχετίστηκε με βελτιωμένη γνωστική λειτουργικότητα.

Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, το τσάι προκαλούσε αύξηση των εγκεφαλικών κυμάτων τύπου α και β, τα οποία σχετίζονται με την εγρήγορση, τη μνήμη και τη λογική σκέψη.

«Το τσάι έχει σχετιστεί με πολλά πνευματικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της προσοχής, η χαλάρωση και η διαύγεια της σκέψης. Η μελέτη μας έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία μας», σχολιάζει ο Δρ Οκελλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου ΙΙ και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, εφόσον εκδηλωθεί.

Τέλος, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι έχει παρατηρηθεί ότι αναστέλλουν τις επιδράσεις της γήρανσης, ενώ η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει τα επίπεδα του στρες. Το λευκό τσάι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, αφού αναστέλλει την ανάπτυξη των νέων λιποκυττάρων. 

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Τα ήθη και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς


Και ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον αν η σημερινή ημέρα είναι αργία ή απεργία, εμείς κάνουμε μία αναδρομή στο πολύ μακρινό παρελθόν για να ανακαλύψουμε μαζί τις ρίζες αυτής της γιορτής που υποδέχεται τον Μάη, τον μήνα που η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της.
Από τον Μάη του 1886 που τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη εργασία με καλύτερες συνθήκες, η πρώτη Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα των εργατών. Είναι συνδεδεμένη με τους εργατικούς αγώνες και αποτελεί φόρο τιμής στα πρόσωπα που χάθηκαν προκειμένου να αφήσουν στις επόμενες γενιές παρακαταθήκη φυσιολογικές εργασιακές συνθήκες. Σήμερα, για τον περισσότερους δεν είναι παρά μία αφορμή για αποχή από την εργασία, για χαλάρωση και ανάπαυση, μία ευκαιρία να βρεθούν κοντά στη φύση και μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς όμως, δεν είναι μία συνήθεια του 19ου αιώνα. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα είτε για τον Διόνυσο  είχαν σκοπό  να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού. Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και ύστερα σε όλη την Ευρώπη, την Πρωτομαγιά λάμβαναν χώρα πλήθος εορταστικών τελετών και εθιμοτυπικών διαδικασιών πολλές εκ των οποίων έχουν παραμείνει ως τις μέρες μας.
Τα ήθη και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς
Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς. Παραλλαγή του εθίμου εντοπίζεται και στην αρχαιότητα, όταν στο πλαίσιο της εορτής των Θαργηλίων, οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα πράσινο κλαδί που μόλις είχε πετάξει φύλλα, το τύλιγαν με ταινίες και επάνω του κρεμούσαν σύκα, ψωμί, φλασκιά με λάδι, κρασί και μέλι, συμβολίζοντας την ζωή, την υγεία, την καλή τύχη, την καλή σοδειά και την ευφορία. Στην πάροδο των χρόνων, βέβαια, το έθιμο άλλαξε πολλές φορές για να πάρει τελικά τη μορφή που έχει σήμερα. Στη σύγχρονη εποχή, απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους συμβολισμούς, το στεφάνι της Πρωτομαγιάς αποτελεί περισσότερο μία ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά τα οποία απολαμβάνουν την ημέρα χωρίς σχολείο και προσπαθούν να φτιάξουν το ομορφότερο στεφάνι της γειτονιάς. Το κρεμούν στην πόρτα ή το μπαλκόνι όπου και το κρατούν μέχρι τις 23 Ιουνίου, παραμονή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, οπότε και το καίνε. Η παράδοση θέλει τους αγρότες να φτιάχνουν από μόνοι τους τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια με κάπως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Στη Σέριφο, ήδη από το βράδυ της πρωτομαγιάς, κρεμούν στην πόρτα του σπιτιού τους ένα στεφάνι από λουλούδια, προσθέτοντας όμως και τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο. Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα "δαιμοναριά", άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. Στα μέρη της Μικράς Ασίας σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου.
Εκτός από το μαγιάτικο στεφάνι, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αναβιώνουν ακόμα και στις μέρες μας κάποια ενδιαφέροντα έθιμα που έχουν λυτρωτικές, εξαγνιστικές ιδιότητες και κυρίως έχουν να κάνουν με την καλοτυχία και την υγεία. Στην Κέρκυρα, ένα νησί που φημίζεται για τις ξεχωριστές της παραδόσεις και για τους ανθρώπους της που παραμένουν πιστοί σε αυτές, το Μαγιόξυλο έχει την τιμητική του. Οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το πήδημα στη φωτιά είναι μία απαραίτητη τελετουργική διαδικασία που θα αποτρέψει τις αρρώστιες εξασφαλίζοντας την καλή υγεία. Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά. Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.
Σήμερα Πρωτομαγιά, βγαίνουν τα φίδια απ΄ τη φωλιά, ούτε ήλιος να τα δει, ούτε μπροστά μου να φανεί
Στην Ήπειρο, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, τα παιδιά πηγαίνουν στους κήπους, χτυπώντας μαγειρικά σκεύη και λέγοντας μαγικά ξόρκια για να διώξουν μακριά τα φίδια. Τα ξόρκια και τα μάγια είναι συνδεδεμένα με τον μήνα Μάιο, γιατί κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο Μάιος ήταν ο μήνας αφιερωμένος στους νεκρούς. Κρατώντας κάποια στοιχεία δεισιδαιμονίας ακόμα και σήμερα, τον μήνα αυτό σε πολλά μέρη δεν γίνονται γάμοι, ενώ πολλές νοικοκυρές έχουν φυλαγμένη μία από τις κουλούρες της Μ. Πέμπτης στο εικονοστάσι, με σκοπό να καταναλωθεί την Πρωτομαγιάγια να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.
Ένα πολύ θεατρικό έθιμο είναι η Ανάσταση του Μαγιόπουλου, που το συναντάμε σε περιοχές όπως ο Βόλος, το Ζαγόρι Ηπείρου, ο Καστανιάς Στυμφαλίας κ.α.  Ανά περιοχές μπορεί να το ακούσετε ως Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη. Ένας έφηβος παριστάνει στους αγρούς τον πεθαμένο Διόνυσο. Οι κόρες του χωριού του τραγουδούν τον "Κορμό" ένα θρηνητικό τραγούδι με σκοπό να τον αναστήσουν και μαζί με αυτόν και ολόκληρη τη φύση.
Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις λίγες αργίες που δεν κρύβουν κάποιο θρησκευτικό λόγο και οι ιστορικές πηγές αποκαλύπτουν ότι είναι ένα έθιμο που εντοπίζεται από τα βάθη των αρχαίων χρόνων. Είτε πιστεύουμε είτε όχι στις συμβολικές διαστάσεις των εθίμων αυτών, δεν παύουν να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της λαογραφικής μας παράδοσης που αν μη τι άλλο μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να απολαύσουμε τη φύση που βρίσκεται στα καλύτερά της.
Εσείς πού θα πιάσετε τον Μάη φέτος; Είτε βρίσκεστε σε κάποια μεγάλη πόλη είτε στην επαρχία, η Ελλάδα είναι γεμάτη πράσινο και λουλούδια που μας επιτρέπουν, έστω για το καλό, να φτιάξουμε το δικό μας πρωτομαγιάτικο στεφάνι.
Καλό Μήνα!
pathfinder.gr 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...