Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ο Μυστικός Δείπνος και ο αριθμός 13


Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που τρέμουν στην κυριολεξία τον αριθμό 13. Μάλιστα η φοβία αυτή έχει και επίσημη ονομασία: Τρισκαιδεκαφοβία (Triskaidekaphobia), λέξη που προέρχεται από τον τρόπο αρίθμησης τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για να μετρούν τις δεκάδες (τρεις και δέκα ή τρεισκαίδεκα, αντί για δεκατρία). Άλλοι αποδίδουν την αντιπάθεια για τον συγκεκριμένο αριθμό στη σκανδιναβική μυθολογία και άλλοι στον Μυστικό Δείπνο.
Στον Μυστικό Δείπνο ως 13ο άτομο θεωρείται ο προδότης Ιούδας. Σε συνδυασμό τώρα με το γεγονός ότι ο Χριστός σταυρώθηκε ημέρα Παρασκευή, προέκυψε ο απόλυτος τρόμος της κακοτυχίας, η Παρασκευή και 13. Η φοβία αυτής της ημέρας έχει επίσης επίσημο όνομα: Παρασκευηδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriaphobia) ή αλλιώς Friggatriskaidekaphobia, από την Γερμανοσκανδιναβή θεά Frigg, που ονομάστηκε αργότερα Friday (Παρασκευή) στα αγγλικά.
Πάντως, καίτοι από πολλούς ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Και οπαδοί της τρισκαιδεκαφιλίας!

Από την άλλη υπάρχουν αρκετοί που έχουν πάθος με τον αριθμό 13. Η εμμονή τους αυτή ονομάζεται επιστημονικά Τρισκαιδεκαφιλία (Triskaidekaphilia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...